• Anasayfa
  • Bilgi
  • Dünyanın farklı kategorilere göre en büyük ülkeleri

Dünyanın farklı kategorilere göre en büyük ülkeleri

busraguzeller

Sen de herhangi bir konuyla ilgili “EN”lerin derlendiği listeleri okuyarak farklı bilgiler keşfetmeyi sevenlerden misin? Örneğin dünya üzerindeki en büyük gölleri bilmek ya da en uzun dağlarla ilgili bilgileri okumak ve başkalarıyla paylaşmak hoşuna gider mi? Sorularıma cevabın evet ise hazırladığım içeriği severek okuyacağına eminim. Çünkü içeriğimde farklı kategorilere göre dünyanın en büyük ülkelerinden bahsettim. Hazırsan yüzölçümü olarak en büyük ülkeden başlayalım.

İçindekiler

Dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi: Rusya

Rusya

Rusya’nın toplam alanı: 510.072.000 km²

Rusya’nın nüfusu (2021): 146.171.015

Rusya’nın başkenti: Moskova

Para birimi:  Rus Rublesi

Rusya hakkında önemli bilgiler

Dünyanın en geniş yüzölçümüne sahip Rusya, nüfus olaraksa 2021 verilerine göre 9.sırada. Dünya yaşam alanının sekizde birini kaplayan ülkede Rusların yanı sıra yaklaşık 150 farklı etnik kökenden kişi yaşıyor. Bir kısmı Asya kıtasında bir kısmıysa Avrupa kıtasında bulunan ülkeye hakim dini inanç ise Hristiyanlık. 

Ülkede görülen iklim orta karasal iklim. İklimin beraberinde getirdikleri nedeniyle Rusya topraklarının yalnızca %30’u şehirleşmiş durumda. Geriye kalan topraklar ise boş. 4 mevsimin yaşandığı ülkede tüm büyük şehirler dünyaca ünlü Don ve Volga nehirlerinin kıyılarında konumlanmış.

Ulaşım altyapısının yeterliliğiyle de öne çıkan ülkede yaşam maliyetleri ortalama düzeyde olsa da Moskova ve St. Petersburg dünyanın en pahalı şehirleri listesinde kendisine yer bulmuş.

Uçak Bileti

Dünyanın ekonomisi en büyük ülkesi: Amerika Birleşik Devletleri

Amerika

Amerika Birleşik Devletleri nominal gayri safi yurt içi hasıla (Uluslararası Para Fonu 2021): 22.939.580

Amerika Birleşik Devletleri nüfusu (2020): 331.449.281

Amerika Birleşik Devletleri başkenti: Washington DC

Amerika Birleşik Devletleri hakkında önemli bilgiler

Para birimi:  ABD Doları

Tek başına küresel ekonominin %25’ini oluşturan Amerika Birleşik Devletleri, nüfus olaraksa verilere göre dünyanın en büyük üçüncü ülkesi. 50 eyalet ve bir federal bölgeden oluşan ülke, en çok göç alan ülkelerden biri olduğu için farklı etnik kökenden kişilerin bir arada yaşadığı coğrafyalardan biri. Konuyla ilgili yapılan anketlere göre ülkedeki hakim dini inanç Hristiyanlık.

Ülke yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkelerinden biri olduğu için hakim tek bir iklimden söz etmek mümkün değil. Kıyı şeritlerinde yer alan sıradağlar okyanusun iklim üzerindeki etkisini azalttığı için kıyı şeritlerinde farklı iklimler söz konusuyken ülkenin geri kalanının büyük bölümü karasal iklimin etkisi altında. Ülkenin Meksika Körfezi’ne bakan kısmında ise hava daha berrak ve bu bölgeye tropikal iklim hakim. Amerika Birleşik Devletleri’nde orta bölgeler özellikle yazları bol yağışlıyken batı bölgelerde ise yağışlar daha az.

Kişi başına düşen milli gelirin yüksekliğiyle öne çıkan ülkede yaşam maliyetleri de son derece düşük. Dilersen bir New York uçak bileti olarak ülkeye gidebilir ve zenginliğin yansımalarını görebilirsin. 

Dünyanın nüfusu en büyük ülkesi: Çin Halk Cumhuriyeti

Çin

Çin Halk Cumhuriyeti nüfusu (2021): 1.407.692.960

Çin Halk Cumhuriyeti başkenti: Pekin

Çin Halk Cumhuriyeti hakkında önemli bilgiler

Para birimi:  Çin Yuanı

Nüfus bakımından dünyanın en büyük ülkesi olan Çin, yüzölçümü olarak da Asya kıtasının en büyük ülkelerinden biri. Nominal gayri safi yurt içi hasıla açısından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ülke, satın alma gücü paritesi açısındansa lider konumda. Dünyanın en büyük ikinci savunma bütçesine sahip olan ülke aynı zamanda en büyük mal ihracatçısı da.

Uzun süreli bir geçmişe sahip ülkenin dini resmi olarak ateizm olsa da Çin Budizmi de ülkede önemli bir yere sahip.

Tıpkı Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük bir ülke olması nedeniyle Çin’de de ülkenin farklı bölümlerinde farklı iklim türleri görülüyor. Hakim iklimler muson, tropikal savan, çöl ve karasal iklim. Ülkenin kuzeybatı kesimlerinde sert karasal iklim görülürken doğu kesiminde ise muson iklimi etkili ve yaz aylarında çok yağış oluyor.

Dünyanın önde gelen ekonomilerinden birine sahip olan Çin’de yaşam maliyetleri yaşanacak şehre göre önemli değişiklikler gösteriyor. Büyük şehirlerde yaşam son derece pahalıyken küçük yerleşimlerde yaşamak daha ucuz. Eğer dünyanın en kalabalık ülkesinin başkentini merak ediyorsan tek ihtiyacın bir Pekin uçak bileti.

Dünyanın en büyük adası: Grönland

Greenland

Grönland yüzölçümü: 2.130.800 km²

Grönland nüfusu (2020): 56.370

Grönland başkenti: Nuuk

Para birimi:  Danimarka Kronu

Grönland hakkında önemli bilgiler

İdari olarak Danimarka’ya bağlı dünyanın en büyük adası Grönland, Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alıyor. Kuzey kutbunda konumlanmış bu ada dünyanın en büyük buz kütlesiyle kaplı. Şöyle ki adanın yaklaşık %80’i tamamen buzla kaplı durumda. Şu an buzullarla kaplı bu ada ismini Norveçli kaşif Kızıl Erik’in 15.yüzyılda adayı keşfettiğinde her yerin yeşil olmasından almış. Ada her ne kadar buzlarla kaplı olsa da bugün yaklaşık 57.000 kişi burada yaşıyor. Grönland her ne kadar Danimarka’ya bağlı olsa da 1985 yılında Avrupa Birliği’nden ayrıldı. Bu da ada ile ilgili önemli bilgilerden.

Üç ayda bir gece ve gündüzün yer değiştirdiği Grönland’da kış mevsiminde Kuzey Işıkları’nı görmek mümkün. Adada sıcaklık ortalaması -7 derece. Buna rağmen iklim kuru ve güneşli.

Ekonomik olarak incelendiğinde Grönland’da yaşam maliyetlerinin pahalı olduğunu söylemek mümkün.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN