Doğalgaz kullanımı bütçeye yardımcı olur mu?

dincerkeskinpala

Global çapta ekonomilerde sıkıntı yaşanıyor ve önümüzdeki yıllarla ilgili görünüm negatife dönüyor. Makro ekonomik anlamda bazı gerçekler gün ışığına çıkıyor ancak buna sadece makro çerçeveden bakmak çok doğru olmayacaktır. Çünkü ekonomilerdeki daralmalar ve piyasadaki iştahsızlık, genel anlamda bir durgunluğa neden olacaktır. Bu durum da bireylere harcamalarını daha dikkatli yapma zorunluluğu getirecektir.

Böyle bir dönemden geçerken, ben de son dönemlerde özellikle tasarruf konularına vurgu yapmaya çalışıyorum. İsraf ekonomisinden uzak durma gerekliliği ve bütçe planlarını yaparken, uzun vadede global ekonomik görünümün negative olduğu ve olumsuz gelişmelerin yaşanabileceğini hesaba katmak gerekiyor. Bundan dolayı da hayatımıza ‘ tasarruf ‘ kavramını yerleştirmeliyiz.

Doğalgazın nimetlerinden faydalanmak mümkün mü?
Bugün doğalgaz konusunda değinmek istiyorum. Son zamanlarda – özellikle küçük şehirlerde de uygulanmaya başlanmasıyla – evlerin içlerine de doğalgaz sistemi almak tartışılır hale geldi. Yani sadece kalorifer tesisatı için değil, tüp yerine doğalgaz kullanmak bir tercih nedeni oldu. Ancak buradaki maliyet hesabı kafaları karıştırıyor. Çünkü doğalgaz tesisatını evlere çekmenin bir maliyet var. Bu parayı vermek istemeyen tüketiciler, tüp kullanmaya devam ediyorlar. ( Not: Bu mantık, evin görselliğinin bozulabileceğini hesaba katmadan kurulmaktadır. )

Aslına bakarsanız, üretmediğimiz ve ithal ettiğimiz bir şeye bu kadar bağlanmak teorik açıdan doğru olmayabilir. Ancak petrolü de ithal ettiğimiz ve araba satışlarını tavan yaptıran bir ülke olduğumuzu düşünürsek, bu mantığı pek aramamamız gerekir. Bu nedenle doğalgazın nimetlerinden faydalanmak, yararımıza olabilir.

Evlere doğalgaz tesisatı kurdurmak ve gerek ocak gerekse şofben için tüp kullanma alışkanlığından vazgeçmenin bir maliyeti var. Hesaplamanız gereken; bu değişimi istediğiniz zaman katlanmanız gereken maliyeti yatırım olarak düşünürseniz, bu yatırımın kendini ne kadar sürede amorti edeceği. Yani yatırımın geri dönüşü eğer ki 12-18 ay arasında oluyorsa, bu yatırımı yapmanız bütçeniz açısından çok büyük bir fırsat olacaktır.

Doğalgaz tesisatını evinize çektirmenin maliyeti ne kadar
Eğer ki doğalgaz altyapısı oturduğunuz mahallede varsa, apartmanca alacağınız kararla doğalgazı apartmanınıza çektiriyorsunuz. Bu işlemlerin yapıldığını varsayarak bir hesaplama yapalım. Apartman boşluğundan dairenize kadar doğalgaz borularını çektirme maliyetini 250 TL olarak baz alalım. Sonrasında ocak ve banyoda kullanmak için doğalgaz tesisatını dairenize çektirmenizin ortalama maliyet, anahtar teslim 1.600 TL dolaylarında oluyor.

Yani evinize doğalgaz tesisatı çektirmek istediğiniz zaman katlanmanız gereken maliyet yaklaşık olarak 1.800 TL dolaylarında olacaktır. Ocağınızı doğalgazla yakmaya ve suyunuzu doğalgazla ısıtmaya başladığınız zaman, 4 kişilik bir ailenin her gün duş aldığını dahi hesapladığımızda bu işlem için ödeyeceği doğalgaz faturası 20 TL dolaylarında olacaktır. Aynı şartlar baz alındığında, bu ailenin bir ay içerisinde iki tüp değişimi yaptığını görüyoruz. İki tüpün aylık gideri ise yaklaşık 130 TL dolaylarında olacaktır.

Basit bir hesap yaptığımız zaman; 1.800 TL’lik bir yatırım yaptığınız zaman, aylık 110 TL’lik bir kazancınız ortaya çıkacaktır. Bu kazancınızın, ortalama 100 TL bile olduğunu hesapladığımız zaman, yaptığınız yatırımın amorti süresi 18 ay olacaktır. Yani yatırımın geri dönüş süresi, bütçeniz için oldukça büyük bir avantaja neden olacaktır. 18 ay sonunda bütçenizde gider kaleminizi ciddi oranda azaltmış olacaksınız ve bu yatırımınız, size tasarruf olarak geri dönmüş olacaktır.

Doğalgaz kullanımına dikkat ederek de tasarruf edin
Doğalgaz konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi de, merkezi sistem ısıtmaya sahip olmayan konutlarda kullanılan kombi sistemlerinin idare edilmesi ile ilgili. Kombi kullanan evlerde, bireyler daha ucuz yollu ısınmaya sahip olmak adına, aslında daha fazla yakıt tüketimi yapabiliyorlar.

Evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatarak ya da ısısını daha düşük ayarlayarak daha uzun sürede evi ısıtma çabasına girmek, harcanacak gücü artırarak daha fazla yakıt gideri elde edilmesine neden olabilir. Çünkü mantolama sistemi olmayan apartmanlarda, dairelerdeki ısıları korumak özellikle kış aylarında pek de mümkün değil. Bu nedenle eğer ki dairenizi çok soğuk şekilde bırakırsanız, bunu ısıtmak için harcanacak güç daha fazla olacaktır. Bu nedenle yakmanız gerekecek doğalgaz hacmi de daha yüksek olacaktır. Bu da faturanıza dolaylı olarak yansıyacaktır.

İlk olarak doğalgaz sizin için avantajlı mi değil mi hesabı yaparak, doğalgaz kullanmaya başlayabilir, sonrasında ise doğru kullanım ile bütçenizi rahatlatacak tasarrufa imkan tanıyabilirsiniz.
 


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN