Dar gelirli kişiler ev sahibi olabilir mi?

tugbahacibayramoglu

Ev sahibi olmak zengin fakir herkesin hayallerini süsler. Hemen her gelir grubundan kişi, kendi bütçelerine göre ev sahibi olmanın planlarını yapar. Siz de “dar gelirliyim nasıl ev sahibi olmalıyım” sorusuna yanıt arayan biriyseniz bazı önerilerimiz olacak.

İçindekiler

TOKİ ya da Emlak GYO projeleri

Öncelikle TOKİ ya da Emlak GYO’nun hemen her şehirde dar gelirlilere yönelik projeleri oluyor. Bu projelere girmek için kura çekimine katılmanız gerekir. Çıkma ihtimali çok yüksek olmasa bile yine de TOKİ ve Emlak GYO’yu yakın takibine alın, en azından kura çekimine mutlaka girin. “Bu projeler şehrin dışında, o evlerde nasıl otururum” diye düşünmeyin çünkü bu tip projelerden sonra oralara mutlaka toplu ulaşım konuyor ve konut projelerinden sonra o bölgede hızlı bir yapılaşma oluyor. Dar gelirli konutlarda da belli bir zaman oturma süresini geçirdikten sonra ki, bu genelde 10 yıldır, evinizi satabilirsiniz.

TOKİ başvurusu için neler gerekli?

1-TOKİ’ye dar gelirli ev almak için başvuracakların daha önce peşin ya da konut kredisi kullanarak ev sahibi olmaması lazım.
2-Kişinin ya da aile bireylerinden birinin eş ve çocuk üzerine tapu bulunmaması gerekir.
3-O şehir ya da bölgede belli bir süre ikamet etmesi gerekmektedir.

Konut kredisi kullanabilirsiniz

Dar gelirli kimselerin ev sahibi olabilmesi için bir başka seçenekte konut kredisi kullanmak. Ancak konut kredisi kullanabilmek için yüzde 25 peşinat şartı gerekir. Bunun için de mutlaka birikiminiz olmalı. Dar gelirli kimseler küçük küçük de olsa belli bir miktar para biriktirmeyi alışkanlık haline getirmeli. Konut kredisi kullanmayı düşünenlerin ayrıca kredi notları da önemlidir. Bunun için kredi kartı ve kredi ödemlerine dikkat etmelisiniz. Notunuz düşükse kredi kullanamayabilirsiniz.

Şehir dışı evler daha ucuz olabilir

Yine şehir merkezi yerine biraz daha uzakta ya da daha küçük bir ev tercih ederseniz uygun fiyata ev bulabilirsiniz. Ya da ev satın almak istediğiniz semtte sürekli araştırma yapıp uygun fiyatlı ev de bulabilirsiniz. Bir süre sonra mutlaka piyasa değerinin altında satışa sunulan bir evle karşılaşabilirsiniz. Ya da şehir içinde eski bir ev alıp yerleşip sonra paranız olduğunda o eve tamirat yapabilirsiniz. Bu yüzden araştırma yapıp emlak ofislerinden destek almayı deneyin. Ev satın almak için ayırabileceğiniz bütçeyi belirleyip emlak ofislerine belirtin. Bir süre sonra size geri dönüş yapacaklardır. Ya da topraktan ev satın alarak biraz daha uygun fiyata ev satın alabilirsiniz. Bunun bazı riskleri olabilir? Topraktan ev satın almak mı daha karlı yoksa anahtar teslim mi başlıklı yazımızda konunun ayrıntılarını vurguladık. Bu tip bir satın almanın bazı sakıncaları olabilir ancak daha ucuza ev almanız da mümkün olabilir.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN