Bazı dönemler insanları daha yaratıcı olmaya iter. Hepimiz zor günlerden geçiyoruz. Ancak ailece bir arada olduğumuz için şükretmeliyiz. Okul, bahçe, sokak ve spor üçgeninde sürekli tempoya alışmış çocukları evde tutmak zor. Onlar da aslında dünyadaki bu değişim farkındalar ama kavrayamıyorlar, hatta dışarı çıkmak, arkadaşlarıyla görüşmek istiyorlar. Bir süreliğine onlarla evde daha etkili vakit geçirmekten başka seçeneğimiz yok. Hadi gelin sizlere evde çocuklarla güzel vakit geçirme tüyoları vereyim.

İçindekiler

Eğitici kanallar

cocuktv

Televizyonda günlerdir haber kanallarını seyrettik artık çocukların yanında bu tür yayınlardan uzak durmakta yarar var. TRT kanallarında çocukların yaşlarına göre eğitim programları başladı. Onun dışında internet üzerinde çok güzel eğitici kanallar var. National Geographics Kids, Bilim Fili, Code.org, Robotistan, Doğa İçin Çal, Tonguç Akademi, Science Channel, Kids Learning Tube gibi birçok eğitici çocuk kanalı bulabilirsin. Çocuğun ilgi alanı ya da eksik yönlerine göre bir tercih yapabilirsin.

Uçak Bileti

Sanatsal faaliyetler

cocukresim

Resim yapmak, müzik aleti çalmak gibi aktiviteleri birçok çocuk yapıyordur ama biraz daha yaratıcı şeyler yapmaya ne dersin? Cam boyasıyla resim yapın, sonra birlikte temizleyin. Çocukluğumuzda okullarda patates baskı yapardık. Sen de onunla birlikte yaparak yeniden çocukluk günlerine dönebilirsin. Evde boyayabileceği eski bir kutu varsa ahşap boyama yaptırabilirsin. Hatta eski bir çarşaf, yastık kılıfı vs. gibi bir şeyi birlikte boyayabilirsin. Beyaz bir tişörtü birlikte boyayın ya da ortasına kalp çizip üzerine bulduğun boncuk, düğme pul ne varsa yapıştırın. Pullu, simli şahane bir tişört yapmış olursun. Dondurma çubuklarını boyayıp kitap ayracı yapabilirsin. Yaprakları boyayıp yaprak baskı yapabilirsin. Kozalak, ceviz, kabuklu yiyecekler boyanabilir. Taş boyası yapılabilir. Yaratıcılığını kullanarak seçenekleri çoğaltabilirsin.

Birlikte günlük işleri yapın

cocuktemizlik

Günlük işleri eğlenceli hale getirip çocuğun gelişimine katkıda bulunabilirsin. Küçükte olsa aslında basit ev işlerini öğrenmenin ona büyük faydası olacaktır. Toz almasını, yerleri silmesini isteyebilirsin. Lavaboyu yıkayabilir. Bulaşık makinesini boşaltmasını isteyebilirsin. Çocuğun yaşına göre yapabileceği tüm işlere birer puan verebilirsin. Sonunda 50 puana bir paket çikolata, 100 puana istediği bir oyuncak gibi ödül sistemi oluşturabilirsin. Böylece çocuk oyun bilinciyle farkına varmadan ev işi yapmayı da öğrenmiş olur.

Mutfakta eğlenceli zamanlar

cocuktemizlik

Madem evdeyiz yemek yapmaktan daha eğlenceli ne olabilir ki? Biraz mutfak dağılabilir olsun nasılsa toplanır, çocuğunun keyfini kaçırmaya değer mi? Puding karıştırmak, kek, kurabiye vs. yapmak çocukların en sevdiği şeyler. Bunları yaparken sana yardım edebilir sonrasında birlikte süsleyebilirsin. Yemediği yemekleri de çeşitli şekiller halinde kesip havuç, turp, salatalık vs gibi sebzelerin yardımıyla daha iştah açıcı hale getirebilirsin. İki anne bir mutfak, Cupecake Jemma, İdil Yazar, Yakışıklı Yemekler, How To Cook That gibi kanallarda farklı aktiviteler de bulabilirsin. Kendi beğeni ya da yapmak istediğin yemek türlerine göre yüzlerce yemek kanalı var. Hatta son zamanlarda Instagram’daki yemek kanalları da çok moda.

Yoga yapın, dans edin

cocukyoga

Çocukların hayata karşı daha duyarlı olmalarını sağlayacak, nefes egzersizleri yapabileceği, rahatlayabileceği yoga çalışmalarına ne dersin? İnternette birçok yoga kanalı var. Hatta bazı yoga okulları da yine ücretli ya da ücretsiz üyelik sistemiyle eğitici videolar hazırlıyor. İnce bir spor matı yoksa da bir battaniye ya da ince bir halı üzerinde hareket geçmek yeterli.

Evde kamp

cocukkamp

Özellikle anaokulu çağındaki çocukların en sevdiği şey. Çadır kurmayı çok seven çocuğunla birlikte sen de eğlenebilirsin. Çadırın yoksa battaniye ya da masa örtüsü ne güne duruyor? Kamp malzemeleri diyerek itiraz ettiği yemekleri çadırın içine alabilirsin. Uyku saati geldi diyerek motive edebilirsin. Yalnız içine beraber girecekseniz biraz daha büyük çadır yapmakta fayda var.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN