• Anasayfa
  • Bilgi
  • Çocuklara birikim yapmayı öğretmek için 5 etkili yöntem

Çocuklara birikim yapmayı öğretmek için 5 etkili yöntem

nihanbayram

Para biriktirmek, erken yaşta kazanılan bir alışkanlık. İlk eğitimi ailelerinden alan çocuklar, ailelerinin birikim yapmak için tutumlu davrandığını gördüklerinde tutumlu davranma ve para biriktirme alışkanlıklarını kazanabilirler. Paranın ne anlama geldiğini, tutumlu davranmanın ve birikim yapmanın önemini çocuklarına erken yaşta anlatmak isteyen aileler birkaç kolay yöntemle çocuklarını yönlendirebilirler.

Para kavramını oyunlarla anlatın

birikim1

Çocuğunuzla birlikte oyun oynarken onu birçok konuda yönlendirebilirsiniz. Para, tutumluluk ve birikim gibi kavramlar da onların oyunlarla öğrenebileceği konulara dahil. Çocuğunuzla beraber alışveriş temalı oyunlar oynayarak onlara paranın önemini anlatabilirsiniz. Evcilik oynarken aile bireylerinin para kazanmak için çalışması, kazandıkları parayı ev alışverişlerine harcaması gibi konularda onları yönlendirebilirsiniz.

Market kasası oyuncağı ile çocuklarınıza alışveriş yaparken tutumlu olmayı eğlenceli bir şekilde öğretmeniz kolaylaşacaktır. Çocuğunuza oyuncak para vererek evinizin ihtiyacı olan eşyaları onunla oyuncak market malzemeleri arasından seçebilirsiniz. Bu sırada evde alınması gereken şeyleri alırken tutumlu olması gerektiğini anlatabilirsiniz. Listenizdeki tüm ürünleri aldıktan sonra siz oyunca market kasasının başına geçebilir, ödemeyi onun yapmasının sorumluluğunu verebilirsiniz.

Harçlıklarını haftalık olarak belirleyin

Harçlık

Çocuğunuzun okulda ihtiyaç duyabileceği günlük harçlık miktarını belirleyip haftalık olarak verebilirsiniz. Günlük olarak harçlık verdiğinizde bütçesini ayarlamak konusunda çok dikkatli olmayabilir. Ancak haftalık harçlık verirseniz tüm hafta boyunca idare edebilmek için dikkat edecek ve bütçesini kontrol edecektir.

Haftalık harçlık vermeye karar verdiğinizde çocuğunuza hafta ortasında parasının bitmesi durumunda ekstra harçlık vermeyeceğinizi de anlatmalısınız. Tabii ki zor bir durumda kalmasını istemezsiniz, bunu da ona açıklamalısınız. Okulda ihtiyacı olan şeye tüm harçlığını harcamak zorunda kalabileceğini bilmesi ve sizin bu tarz özel durumlarda ona destek olacağınızı hissettirin. Ancak onu harçlığı bittikçe para vermeye alıştırırsanız, bütçesine dikkat etmesini ve birikim yapma alışkınlığını kazanmasını engellemiş olursunuz.

Çocuğunuzu kumbara kullanması için teşvik edin

kumbara

Çocuklarınız sizin teşviklerinizle birçok alışkanlığı kazanabilirler. Bir kumbara ile onu para biriktirmesi için teşvik edebilirsiniz. Çocuğunuzun hoşuna gidebilecek bir kumbara alarak ona harçlıklarından artırdıklarını biriktirmesi için kullanabileceğini öğretebilirsiniz.

Çocuğunuza aldığınız kumbarayla onu teşvik ederken bir yandan da ailenizin tüm üyeleri için bir kumbara daha edinin. Bu kumbarayı evinizde herkesin görebileceği bir yere koyarak tüm aile üyelerinin para biriktirmek için kumbara kullandığını çocuğunuza gösterin. Anne ve babasının da birikim yapmak için kumbara para attığını gören çocuğunuz ailesinin de para biriktirme alışkanlığı olduğunu görmüş olur.

Birikimi için hedef koymayı ona öğretin

birikim2

Çocuğunuza kumbara alıp harçlıklarından artanları bu kumbarada biriktirebileceğini söyledikten sonra ona para biriktirmesi için hedefler koymasında yardımcı olmalısınız. Ebeveynler olarak birikiminizle neler yaptığınızı onlara anlatabilirsiniz. Ancak hedefini seçerken ileri bir tarihe yönelik hedefler koymaması daha iyi olur. Kısa sürede ulaşabileceği bir hedefi olduğunda bu hedefe kolayca ulaşabilir. Böylece kendine daha sık hedef koymak ister ve para biriktirme konusunda heveslenir.

Almak istediği bir oyuncak, kitap, kıyafet ya da ayakkabıyı acil bir ihtiyaç değilse siz almak yerine kendi paralarını biriktirerek alabileceğini söyleyebilirsiniz. İstekleri için para biriktirmesinin önemli olduğunu anladığında birikim alışkanlığını kazanması hızlanır.

Alışveriş yapma sorumluluğunu çocuğunuzla bölüşün

birikim3

Çocuğunuzla oyunlar oynayarak para kavramını ve belirli bir bütçeye göre alışveriş yapmayı öğrettikten sonra birlikte markete gittiğinizde gerçek sorumluluklar alması konusunda onu teşvik edebilirsiniz. Mesela onun kullandığı banyo malzemeleri için ona bir bütçe verin ve markette bu bütçeye uygun ürünler seçmesini isteyin. Ürün seçerken onu doğru yönlendirerek bütçesini kontrol etmesini sağlayın.

Ayrıca kumbarasında biriktirdiği paralarla almak istediği şeyi alırken de kendi alışverişini yapması önemli bir nokta. Kendi harçlıklarından artırarak biriktirdiği parayla bir şey alırken para biriktirmenin değerini ve para harcarken dikkatli olması gerektiğini anlayacaktır. Birlikte alışverişe çıkın, birikimine uygun ürünü seçmesi gerektiğini ona anlatın ve ödemeyi de çocuğunuz yapsın. Kendi parasıyla istediklerini alabildiğini gördükçe daha çok para biriktirecek.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN