Çok eski yıllardan bu yana kullanılan yağmur suyu toplama uygulaması artık evlerimizin çatılarına taşınıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı yeni genelgeye göre yeni binaların çatılarında yağmur suyu toplama sistemi kurulması gerekiyor. Peki ya eski binalar ne olacak?

Bakanlık genelgeyi yayımladı

Yağmur suyu kuyularını eski binaların bahçelerinde, tarihi evlerde görmeye alışığız. Mineral yönünden de zengin yağmur suları binlerce yıl toplanarak kullanılmış. Hatta İstanbul’da Bizans’tan kalma çok sayıda sarnıç da var. Sonrasında yağmur suyunu toplayıp biriktirmeyi unuttuk. Su tüketimi artınca ve yağmurlar da azalınca, kuraklık konusu çokça gündeme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak yeni binaların çatılarında yağmur suyu toplanıp bir depoda birikmesini sağlama zorunluluğu getirdi. Artık yeni binalar yapılırken yağmur suyunun çatılarda toplanıp bir depoya aktarılması da gerekecek. Kuraklık açısından faydalı bu uygulamayı eski binalarımıza yani oturduğumuz evlere uygulayabilir miyiz?

Çatıda toplanıp bahçedeki tanka aktarılıyoryağmursuyu

Aslında çok zor bir şey değil. Evlerin çatıları ya da bahçelerinde su tankları konularak yağmur suları toplanabilir. Bu sular bahçe sulamalarında ya da su kesintilerine karşı depolarda tutulabilir. Gelişmiş yağmur suyu toplama sistemleri aynı zamanda toprağın ihtiyacı olduğu sıvıya da engel olmuyor. Yeni sistemde yağmur suları nasıl toplanıyor?

Ciddi su tasarrufu yapılabilirsudeposu

İstanbul’da Yerebatan, Binbirdirek, Şerefiye, Aspar gibi sarnıçlarında gördüğünüz sistem binlerce yıl kullanıldı. Günümüzde ise daha gelişmiş yöntemler var. Yağmur suyunun toprağa geçirgenliğini sağlamak için özel taşlar kullanılıyor. Kirli bir çatıda toplanacak sular için arıtma ihtiyacı oluşabilir. Bu sistemi kuracak yetkili firma sizi bilgilendirecektir. Ancak genel olarak bu sular bahçe sulaması ya da tuvaletlerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Gelişmiş sistemlerde bu sular filtreden geçirilerek tuvalet hatta çamaşır makinelerinde de kullanılabiliyor. Bu da ciddi bir su tasarrufu anlamına gelir. Apartman sakinleri ya da site sakinleri bir araya gelerek bu konuda çalışmalar yapabilir. Çatıda biriken sular evin altında ya da bahçesindeki su tanklarına taşınabilir ve bu sular bahçe sulama, tuvalet sifonları, çamaşır makinesi gibi alanlarda kullanılabilir.

Bahçe sulaması hatta çamaşır makinelerindebahçesulama

Aslında yağmur suyunu biriktirip kullanma yöntemleri dünyada oldukça yaygın. Avrupa ve Amerika’da evlerin birçoğu bu sistemi kullanarak bahçe sulamasını yapıyor. Havalimanları ve fabrikaların bir kısmı bu sistemi kullanıyor.

Yağış ortalamasına dikkat!

Yağmur suyu toplamak için dikkat edilmesi gereken diğer ayrıntılar da bölgenin genel yıllık yağış ortalaması. Yıllık ve aylık yağış ortalamalarına bakarak depolama sistemi yapılabilir. Çatılarda toplanan sular her evde bulunan yağmur suyu oluklarından aşağıdaki tanklara aktarılır. Gerekirse filtreden geçirilerek kullanıma verilebilir. Çok da maliyetli olmayan bu sistem sayesinde siz de kuraklığa karşı bir çözüm oluşturabilirsiniz. Belediyelerin de bu konuda hem evlere çözüm sunması hem de park ve bahçelerde bu sistemi kullanması oldukça faydalı olacaktır.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN