Bütçeni şimdi planla, 2012’de uygula

osmankapusuz

Bu yazı Filiz Küntaş tarafından yazıldı. Filiz Küntaş geçmişte bizim yazarlarımızdandı. Kendisine desteği için çok teşekkür ederiz. 

Yılsonu, bütçe planlamasına başlamanın tam zamanı! 2011’in sonu yaklaşırken muhasebeciler yılsonu hesaplarını tutturabilme, yöneticiler ise 2012 hedeflerini belirleme telaşında! Peki, sizin muhasebe kayıtlarınız ya da bütçe hedefleriniz ne durumda?

Yeni yıla birikmiş, ödemekte zorlanılan kredi ya da kredi kart borcuyla girecekler için karşılaştırma sitesi Enuygun.com’un Bankacılık Direktörü Filiz Küntaş bazı öneriler sıraladı. Kredi kartlarındaki yeni düzenlemeler, faiz oranlarındaki artışlar, borçluların daha ayrıntılı hesap yapmasını gerektiriyor. Küntaş, yeni yılda borçlarını yeniden yapılandırarak 2012 bütçe planını şimdiden yapmak isteyenlere önemli ipuçları veriyor:

İçindekiler

Yılsonu toplam borç durumunuzu gözden geçirin.

Bankalara olan kredi kart ve kredi borçlarınıza, eşe dosta olanları da ilave ederek alt alta toplayın. Elektrik, su, mutfak harcamaları gibi mecburi giderlerinden sonra bankaya ne kadar taksit ödeyebileceğinizi hesaplayın. Borçlarınızı yeniden yapılandırmak için gereken kredi miktarını, yeni kredi alternatiflerini ve maliyetlerini araştırın. Bunun için www.enuygun.com adresinden gerekli hesaplamaları yapabilirsiniz.

 

  1. Transfer etmek istediğiniz kredi ile mevcut kredi şartlarınızı kıyaslayın! 

Bu yıl kredi kart ve kredi borçlarınızı ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekebilir. Geçtiğimiz sene faiz oranları düştüğü için yeni bir krediye borç transferi avantaj yaratıyordu. Şimdi ise durum tersine döndü ve kısa bir süre önce ihtiyaç kredisi faiz oranları yükseldi. Yani mevcut kredinizin şartları, transfer etmek istediğiniz kredinin şartlarından daha avantajlı olabilir. Öncelikle bulduğunuz en uygun maliyetli krediyi mevcut krediniz ile karşılaştırın. Zira bu kredi değişimi size ek maliyet getiriyor da olabilir. Durum böyleyse eski kredi borcunuzu ödemeye devam etmeyi ve sadece kredi kart borçlarınızı yapılandırmayı düşünebilirsiniz.

  1. Kredinizin taksitlerini geciktiriyorsanız maliyet hesabını detaylandırın!

Mevcut kredinizi ödemekte çok zorlanıyor ve vade uzatarak taksitleri düşürmeniz gerekiyorsa; bir kısım ek maliyete katlanmanız gerekebilir. Aslında zaten eski kredinizin taksitlerini geciktiriyorsanız, mevcut faiz oranınızın %30’u üzerinde bir gecikme faizi ödüyorsunuz demektir. Yani eski kredinizi %1 faiz oranı ile aldıysanız ve gecikmeli ödüyorsanız bankadaki kredinizin faiz maliyeti gecikme zammı ile %1.30’a çıkıyordur. Hesaplamalarınızda bu detayı da dikkate alın. Ayrıca ödenemeyen veya geciken taksitlerinizin kredi notunuzu olumsuz etkilediğini unutmayın!

  1. Kredi kart borçlarınızı yeniden yapılandırmakta tereddüt etmeyin

Kredi kartındaki yeni düzenlemelerden sonra zaten birçok kişi ihtiyaç kredisi arayışında. Zira borcunun %50’sinin altında ödeme yapanlara bankalar uyarı mesajları atıyor, yeni düzenlemeyi anlatıyor. Bu ve buna benzer güncel bankacılık düzenlemelerini www.enuygun.com/bilgi/ adresinden de takip edebilirsiniz.

 

Yeni düzenleme sonrası panik olmaya hiç gerek yok! Zaten birikmiş borçlarınızın yapılandırılmasında fayda var. Neyse ki; ihtiyaç kredileri halen kredi kart faizlerinin altında seyrediyor. En uygun krediyi seçip borç transferini tereddüt etmeden gerçekleştirebilirsiniz. Bankalardan kredi almakta zorlanıyorsanız, kredi kartınızın olduğu bankadan yapılandırma, borcunuzun taksitlere bölünmesini talep edebilirsiniz. Nihai karar bankaya aittir ve kabul edilmesi halinde banka, kredi kartınızı kullanıma kapatabilir. Ancak borcu ödeyebilmek için tek yol bu ise; tasasız bir 2012 için düşünmekte fayda var.

 

  1. Tasarruf taktikleri belirleyin, sadece 2012’ye değil emekliliğinize de hazırlanın

Borç yapılandırmadan sonra vakit kaybetmeden yeni yıl tasarruf hedeflerinizi belirleyin. Örneğin ayda 200 TL tasarruf etmek gibi bir hedefiniz olsun. Aylık ortalama elektrik, telefon, internet kullanımınızı hesaplayın. Daha avantajlı tarifelere geçin. Enerji tasarruf yollarını araştırın ve uygulayın. Aylık tasarruf gerçekleşmenizi takip edin. Hedeflerinizi yakalamaya ve mümkünse geçmeye çalışın. Ayda 200 TL ile ev alamasanız bile bireysel emeklilik sistemine girip ikinci emekliliğiniz için yatırım yapabilirsiniz.


osmankapusuz
Osman Kapusuz
33 Yazı
İstanbul Kent Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü 3. sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam ediyor. Öğrencilik hayatında ilk olarak yabancı bir moda dergisinde stajyer editör olarak çalışmaya başladı. İlerleyen zamanlarda küresel bir marka danışmanlık şirketinde dijital strateji stajyeri olarak çalışma hayatına devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Osman tenise, tiyatroya, seyahat etmeye, kitaplara ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN