Kredi, kredi kartı, kurum ya da kişilere olan borçların eğer birikmeye başladıysa, bu durum zamanla senin için bunaltıcı bir hale gelebilir. Ancak borç ödemek doğru adımları attığın ve planına sadık kaldığın taktirde sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Bunun için ihtiyacın olan şey öncelikle sabırlı olmak, daha sonrasında ise doğru bir borç planı hazırlamaktır. Biz de sana yol gösterici olmak adına konu hakkındaki önerilerimizi bir araya getirdik. İşte borç ödeme planı hazırlarken faydalanabileceğin borç ödemenin 7 adımı.

İçindekiler

1 -  Borç listesi oluştur

liste yap

Doğru bir plan hazırlayabilmek için ihtiyacın olacak ilk şey bir borç listesi oluşturmandır. Nereden başlayacağını ve nasıl bir yol izleyeceğini belirleyebilmek için bu oldukça önemli bir adım. Bu nedenle bu listenin içerisinde nereye, ne kadar borcun olduğunun yanı sıra son ödeme tarihine kadar tüm detayları eklemelisin. Hatta çok düşük tutarlı borçların da mutlaka bu listede yer almalıdır. Ayrıca bu listeyi güncel tutman da oldukça önemli. Yani faturalarını ödedikçe periyodik olarak borç listene bakmalı ve güncel borç tutarı değiştikçe listeni güncellemelisin.

2 – Zorunlu harcamalarını belirle

Borç listesini hazırladıktan sonra aylık zorunlu ihtiyaç listeni oluşturmak ikinci adımın olmalı. Mutfak harcamaları, fatura ödemeleri, yol masrafları, kira, eğer varsa çocuğunun eğitim masrafı gibi zorunlu harcamalarının tümüne listende yer vermelisin. Bu harcamaların içerisinde gerçekten ihtiyacın olmayan hiçbir şeyi dahil etmemen gerekir. Aksi halde borç ödeme konusunda konsantrasyonun bozulabilir ve oluşturduğun planın dışına çıkmak zorunda kalabilirsin. Bu nedenle zorunlu harcamalarını belirlemeli ve bu harcamaların dışına mümkün olduğunca çıkmamalısın.

3 – Gelirini hesapla

borç ödeme

Aylık gelirini hesaplamalısın. Hatta bu hesaba aynı evde yaşadığın aile fertlerinin net gelirini de ekleyebilirsin. Yine maaş gibi sabit gelirinin dışında, varsa kira, emekli maaşı vs. gibi ek gelirlerini de ekleyebilirsin. Burada gelirinin düzenli gelir olması ve herhangi bir kesinti olmaması oldukça önem taşır. Gelir – gider dengesini sağlaman durumunda borçlarını ödeme konusunda çok büyük bir adım atmış olacaksın.

4 – Bir ödeme planı oluştur

Buraya kadar her şey tamam. Yani borçlarını, aylık zorunlu harcamalarını ve gelirini biliyorsun. Şimdi sırada büyük resmi gördükten sonra iyi bir geri ödeme planı hazırlamak var. Bu konuda faydalanabileceğin iki ana borç ödeme stratejisi bulunuyor.

Borç kartopu yöntemi: Borç kartopu, borçlarını küçükten büyüye doğru ödediğin ve sen borç ödedikçe tıpkı bir kartopu gibi ivme kazanan bir borç ödeme sistemidir. Bu sisteme göre öncelikle borçlarını en düşükten en yükseğe göre sıralamalı ve en düşük tutar hariç diğer tüm borçlarını asgarisini yatırmalısın. En düşük tutarlı borcun ise yatırabileceğin en yüksek seviyesini eğer yapabiliyorsan tamamını yatırabilirsin. Bir sonrakinde sıra ikinci en düşük borca geldiğinde ise ikinci en düşük borcun asgari ödemesine ilk borçtan eklemeli ve yeni tutarı ikinci en küçük borcun geri ödenmesine uygulamalısın. Borçlarının tamamı bitene kadar bu yöntemi uygulamaya devam etmen gerekir.

Borç çığ yöntemi: Borç çığ yöntemi ise tüm ödenmemiş borçlar için minimum ödeme yaptıktan sonra en yüksek faiz oranına sahip borcun ödenmesidir. Yani burada borç kartopunda olduğu gibi öncelikle en düşük borcun ödenmesi değil en yüksek faizli borcun ödenmesi söz konusudur. Borç çığ yöntemini uygulamak için öncelikle en yüksek faiz oranından en yüksek faiz oranına kadar tüm borçlarını listelemelisin. Daha sonrasında faiz oranı en yüksek olan borç hariç tüm borçlarının minimum ödemesini yapmalı, en yüksek faiz oranına sahip borcun için ise mümkün olduğunca fazla ödeme yapmalısın. Tüm borçlarını tamamen ödeyene kadar bu yöntemi uygulamaya devam etmen önemlidir. Borç çığ yöntemi borçların bitene kadar daha az faiz ödeme yapmanı sağlayacak bir yöntemdir.

5 - Borçları ödemek için yapılandır

borç

Borçları tek bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanarak ya da kredi kartlarını ilgili bankalarda taksitlendirerek yapılandırabilirsin. Elden olan borçlarını da ilgili kişilerle küçük taksitler halinde ödemeyi konuşabilirsin. Eğer bankadan kredi alabiliyorsan tüm borçları tek yerde birleştirmek bütçeni yönetmek için daha kolay. Ancak bu mümkün değilse ne kadar borç ödeyebileceğin artık bildiğin için bu tutarı borçlarına paylaştırarak ödemeleri yapmalısın. Eğer borcunu, ihtiyaç kredisi çekerek ödemeyi düşünüyorsan, kredi notun düşmeden önce hareket etmen şart. Sen de dilersen sitemiz üzerinden bankaların faiz oranlarını karşılaştırarak senin için en uygun ihtiyaç kredisi veren bankayı bulabilir, anında başvurunu gerçekleştirebilirsin.

6 – Ek gelir getirecek yeni yöntemler bul

Yüksek miktarlarda borç ödemek özellikle süreç uzadıkça çok daha yorucu bir hale gelir. Dolayısıyla bu dönemi ne kadar kısa tutarsan hem konsantrasyonunu bozmadan planına sadık kalabilirsin hem de yorucu bir dönemi daha çabuk atlatmış olursun. Sabit bir gelire sahipken izleyebileceğin plan bellidir. Ancak eğer ek gelir kazanma şansın varsa bu durumda borçlarını planladığından daha kısa sürede ödemen mümkün olur. İşte bu sebeple ek gelir kazanmanı sağlayacak ikinci bir iş yapmayı düşünebilirsin. Özellikle böyle bir arayışa girdiğinde karşına tahmin ettiğinden çok daha fazla fırsatın çıktığını göreceksin.

7 - Yeni harcamalardan kaçın

harcama

Sıra en önemli aşama olan eski alışkanlıklardan kurtulup, yeni harcamalardan kaçınma aşamasına geldi. Özellikle borç kapatmak için yukarıdaki adımları uygulayarak rahatlayan pek çok kişinin düştüğü hatalardan biri de gereksiz harcamalar yapmak ya da alışveriş çılgınlığına kapılmak oluyor. Psikolojik açıdan rahatlasan dahi esasında borcunun bitmediğini asla unutmamalı ve dikkatli yaşamaya devam etmelisin. Aksi halde işler yeniden kontrolünden çıkar ve belki her şey başa dönebilir. Bu nedenle özellikle kredi kartı ile harcamalarına çok dikkate etmelisin. Bir müddet daha kendini frenleyip bütçeni doğru yönetmende fayda var.


bengisarihan
Bengi Sarihan
74 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Popüler Seyahat Yazıları
Uzman Yazarlar