Ev ihtiyaçlarınızı ve hayallerinizi şöyle bir sıralayın;
Kira mı satın almak mı noktasına geldiyseniz önemli bir dönemece yaklaşmışsınız demektir. Büyük şehirlerde her beş haneden ikisi kiracı ancak siz kiracı olma durumuna son vermek istiyorsanız ev sahibi olma sorumluluğuna hazırlanmalısınız. İster kalem kağıtla ister bilgisayarınızın başında sorularımıza cevap vererek bir liste yapmaya başlayın ve değerlendirin:
Orta vadede bir eve/şehre yerleşip yaşamaya hazır mıyım? (mezun olmak, iş değiştirmek, yurtdışına çıkmak gibi sizi taşınmaya zorlayacak durumlarla karşılaşma ihtimalinizi ön görmeye çalışın)
Eğer evlenme, başka bir şehirde yaşama ihtimalleri görünüyorsa ev satın almak için en iyi zaman olmayabilir ancak yatırım yapmak ve bir gün kullanmak hayaliniz varsa o zaman yönlendirmelerimizi takip edin;
Gelir gider dengeniz, borçlarınız, ödemekte olduğunuz kredi taksitleri ya da kredi kartı harcamalarınızı gözden geçirin.
Birikimleriniz
Umarız ki, birikimleriniz istediğiniz evi almaya yeterli olsun ancak konut kredisi ile ev alacaksanız, en azından almak istediğiniz evin tutarının %25'inin cebinizde olması sizi rahatlatacaktır.
Borçlarınız
Eğer ödemekte olduğunuz borçlar söz konusuysa, ödeme planınızda bir konut kredisi taksidine yer açıp açamayacağınızı hesaplayın ve işinizi kaybetme riski doğarsa kenarda bu süreci ne kadar idare edebilecek birikiminiz ya da kaynağınız olduğunu da düşünün.
Bütçenizde eviniz için yer açın, bu da size şu an ev satın alıp alamayacağınızı söyleyecek önemli noktalardan biri de bu...
Ev taksitleriniz, konut kredisi ödemeleriniz, DASK primleri derken, evinizin size belli bir gider yaratacağı açıktır. Yeni eviniz ile ilgili ödemeleriniz devam eden ve sabit harcamalarınızın %30'undan fazlası olmamalı.
Kredi ödemeniz, fatura sahiplenme, ev için yapılacak güncellemeler, apartman aidat ve ev sahibini ilgilendiren harcamalar, vergiler, konut kredisi, dask primleri ve konut sigortası gibi maliyetleriniz olacak.
Mutlaka araştırın, alacağınız kredinin tutarına bağlı olarak, toplam geri ödemenizi, erken kapama koşulları, refinansman durumu ve faiz oranlarına bağlı ek masraflarını öğrenin. En uygun kredi seçme yolu ise aslında optimum ödeme gücünüzün olduğu kredi olacaktır.