BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcının aylık belirli bir ücret yatırarak katıldığı devletin de %25 oranında katkı sağladığı bir sistem. Yatırdığınız 100 TL’ye 25 TL, en çok ise 800 TL’ye 200 TL devlet katkısı alabiliyorsunuz. Genel anlamda bu kısa hesaplama size bir fikir veriyor olsa da sistemin işleyişinde özellikle devlet katkı payını nasıl ve ne zaman alabileceğiniz konusunda bilmeniz gereken bazı detaylar bulunmakta.
Sigorta şirketleri, yatırdığınız katkı payını Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirir ve hesaplanan devlet katkısı bireysel emeklilik hesabınıza ödenir. Devlet katkısı ve sizin katılım ödemeleriniz sigorta şirketiniz tarafından alınarak ayrı hesaplarda tutulur. Devlet katkısını ve ödemelerinizi sigorta firmanızın size sağladığı ekranlardan görebilirsiniz.
BES’ten çıkmak isteyenlerin ödemelerinde herhangi bir kesintiye gidilmiyor. Fakat devlet katkısından faydalanmak için sistemde en az 3 yıl kalmanız gerekiyor. Devlet katkı payının ne kadarına hak kazandığınızı belirlemek için ise sistemde kalış yılınıza göre kademeli olarak bir düzenleme bulunuyor.
BES’te 3 yıldan az kalanlar devlet katkısından faydalanamıyor.
En az 3 yıl kalanlar devlet katkısının %15'ine,
En az 6 yıl kalanlar devlet katkısının %35'ine,
En az 10 yıl kalanlar fakat 56 yaşını doldurmayanlar devlet katkısının %60'ına,
10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya maluliyet/vefat nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.
Bireysel emeklilik hakkında tüm merak ettiklerinizi sistemin avantajlarını ve dezavantajlarını tıklayarak öğrenebilirsiniz.