Banknotların sahte olduğu nasıl anlaşılır?

cemdisbudak

Lidyalılar’ın parayı ilk icat ettikleri zaman sahtesini yapmaya kalkanlar oldu mu bilinmez ama günümüzde kolay yoldan zengin olmak isteyenlerin başvurduğu yollardan birisi de sahte para üretmek ve bu sahte paraları piyasaya sürmek. Bu tehlikeden dolayı alınan önlemler de en üst düzeyde tutuluyor. Gerçek para ile sahte para arasında kolayca ayırt edilebilecek çok sayıda fark bulunuyor.

Gizli görsel, kabartma baskı, renk değiştiren şerit, filigran, emniyet şeridi, renkli banknot kağıdı, emniyet şeridi, banknotların aynı boyutlarda olmayışı gibi detaylardan bir banknotun sahte olup olmadığını anlayabiliriz.

Gerçek paralarda banknotların ön yüzünde çeşitli yerlerde kabartma baskılar olur ve dokunduğunuzda bu kabartmaları fark edersiniz.

Banknota baktığınızda yan tarafta kalan alanda Atatürk portresini görürsünüz, portrenin hemen yanında paranın değerini saydam bir şekilde görebilirsiniz. Bu görüntüde para 50 TL ise 50, 20 TL ise 20 yazısı görünür. Atatürk portresi ve rakamdan oluşan bu görüntüye filigran deniliyor ve bu görüntüler ışığa tutulduğunda paranın her iki yüzünden de görülebiliyor.

Emniyet şeridi de sahte para ile gerçek parayı ayıran bir diğer önemli ipucudur. Gerçek olan banknotlarda paranın değeri ve TL olarak yazılı olan paraya gömülü şekilde olan emniyet şeridi bulunur. Renk değiştiren şerit de hemen emniyet şeridinin yanında yer alır. Bu şeritte paranın değeri daha büyük bir şekilde yazılmaktadır.

Banknotları ayıran bir diğer özellik ise farklı motiflerden oluşan holografik şeritler. Bu şekillere bakıldığında bakış açınıza göre farklı renkte yansımalar ortaya çıkar.  Paranın ön yüzünde Atatürk portresinin altında bulunan şekilde ise gizli görüntü denen rakamı görebilirsiniz. Bu şeklin içerisinde paranın rakamsal değeri bulunur.

Ayrıca gerçek para UV ışığına tutulduğunda parada kırmızı ve mavi olarak parlamalar görülür. Bu yöntemlerle gerçek parayı ayırt edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi edinmek isteyenler; Elinize sahte para geçtiyse ne yapmalısınız? Ve Sahte dolar nasıl anlaşılır? yazılarımızı okuyabilirler.


cemdisbudak
Cem Dişbudak
62 Yazı
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Çok sayıda internet sitesi ve dergide konular editörü olarak çalıştı. İçerik ve sosyal medya trendleriyle ilgili birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN