• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankacılık ve kredi işlemleriyle ilgili alınan ücretlerde düzenlemeye gitti. Buna göre örneğin 10.000 TL'lik bir kredide alınacak masraf 50 TL'yi, 100.000 TL'lik bir evin masrafı ise 500 TL'yi geçemeyecek. İşte yeni düzenlemeler...
  • Bankalar bir takvim yılı içinde ücretlerde yıllık TÜFE artış oranının 1.2 katı ve üzerinde artış yapabilmek için tüketiciden onay almak zorunda kalacaklar. Kredi kartı ücreti 60 liraysa 13.2 liraya kadar artış olabilecek. 13.2 liranın altındaki artış için bankalar sadece bildirimde bulunacaklar. Eğer banka 13.2 liranın üzerinde bir artış yapacaksa da tüketiciden onay almak zorunda olacak.
  • Bildirimler 30 gün içerisinde yazılı olarak ve bankada kayıtlı bulunan telefon üzerinden yapılacak. Tüketici bu bildirimden sonra isterse 15 gün içerisinde vazgeçebilecek.
  • Sanal kredi kartlarından yıllık üyelik ücreti alınamayacak. Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları hareketsiz kart kabul edilecek ve bu yıllık üyelik ücreti yansıtılamayacak.
  • Finansal tüketicilere kullandırılacak kredilerde; tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti gibi başka isimler altında bir ücret alınamayacak. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredi anaparasının binde 5’ini geçemeyecek. Bir kişi 100 bin liralık konut kredisinde masraf 500 TL'yi geçemeyecek. 10.000 TL'lik bir ihtiyaç kredisinde 250 TL olan masraf 50 TL'yi geçemeyecek.
  • Krediyi erken ödenmeyle de ilgili düzenlemeye gidildi. Kredisinin taksitini ya da bir kısmını ya da tamamını erken ödeyenlerden erken ödeme tazminatı dışında hiç bir ücret alınmayacak. Ayrıca kredili mevduat hesaplarından kullandırılan krediler ve kredi kartlarından yapılan taksitli nakit avans işlemleri için de ücret alınmayacak.
  • Hesap açma ve kapama işlemleri ile hesap cüzdanı yazdırma işlemlerinden herhangi bir ücret alınamayacak. Kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hiçbir hesabı hareket görmeyen finansal tüketicilerden bu süre zarfında hesap işletim ücreti alınamayacak. Ayrıca hesaba para yatırma için de ücret alınmayacak.

 

  • Finansal tüketicinin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM’lerden kendi hesabı için para yatırma, bakiye sorgulama ve ilgili kuruluş tarafından belirlenen limit dahilinde yapılan para çekme işlemlerinden ücret talep edilemeyecek. Kiralık kasa ziyaretine ilişkin herhangi bir ücret alınamayacak.
İçindekiler

Alınacak masraflar listesi

  1.  Tahsis Ücreti
  2.  Ekspertiz Ücreti
  3.  Taşınır ve Taşınmaz Rehin Tesis Ücreti
  4.  Hesap İşletim Ücreti
  5.  Para Çekme Ücreti
  6.  Elektronik Fon Transferi Ücreti
  7.  Havale Ücreti
  8.  Swift Ücreti
  9.  Yıllık Üyelik Ücreti
  10.  Ek Kart Yıllık Üyelik Ücreti
  11.  Kart Yenileme Ücreti
  12.  Nakit Avans Çekim Ücreti
  13.  Kiralık Kasa Ücreti
  14.  Kampanyalı Ürün veya Hizmetler Ücreti
  15.  Fatura Ödeme Ücreti
  16.  Arşiv - Araştırma Ücreti
  17.  Onaya Bağlı Bildirim Ücreti
  18.  Başka Kuruluş ATM’sinden Yapılan İşlem Ücreti
  19.  Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Ödemeler
  20.  Üçüncü Kişilere Yapılan Ödemeler

tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN