• Anasayfa
  • Bilgi
  • Banka gayrimenkulleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Banka gayrimenkulleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

mugekanbay

2009 yılında yükselen bireysel kredilerin 2010 ve 2011 yıllarında takipli kredilere dönüşmesi ile bankalar bankaların mülkiyetine geçen gayrimenkullerin sayılarında yaşanan artışlar bankaları emlak zengini yapmıştı. Şimdi bu evler satışa sunuluyor hem de cazip fiyatlarla. Bu satışlar evini hacizden kurtarmak isteyen ya da bu evleri daha da ucuza mal etmeye çalışanlar tarafından özellikle önemseniyor.

Bankaların borca karşılık el koyduğu gayrimenkullerin dağılımı ise %60'ı konut, %9'u tarla, bağ, bahçe ve %16'lık oranla 1090 ve %15'lik oranla 1001 olarak görülüyor. Bu durum portföyünde gayrimenkul bulunduran bankalar için de zor zira, gayrimenkul yönetimi için kurulan organizasyonun maliyeti, emlak vergisi, bina sigortası ve aidatları gibi giderler bankalar için de mevcut.

 

 

İçindekiler

Tüketici bankaların portföyündeki evler hakkında ne düşünüyor?

Evler fiyat avantajları, lokasyon imkanları dahilinde hızla elden çıkarılabilir olsa da, içinde yaşamak üzere ev arayan kimseler, ah almış mal, ağlayanın malı gülene yaramaz inancıyla hareket edebiliyor.

Hacizli, ipotekli ev satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Satınalma kararı verdiğiniz evi mutlaka tapu dairesinde sorgulayın. Bu sorgu sonucunda evin hisseli, hacizli ya da ipotekli olduğu gibi kısıtları öğrenirsiniz.
  • İpotekli bir evde konut kredileri ile alım yapıyorsanız, bankanın evin ipotek borcuna istinaden çıkaracağı kredi ile evin eski sahibinin borcu kapatılmalıdır. İki krediyi kullandıran banka aynı değil ise ipotek işlemleri için iki banka koordine edilmeli.
  • Bankalar kanalıyla elden çıkarılan hacizli evlerin çok hisseli olma ihtimaline dikkat edilmeli. Bu gayrimenkullerin muhammen bedel (varsayılan) olduklarını da ayrıca unutmamak gerek.
  • Evi hacziyle birlikte satın alabileceğiniz gibi önce söz konusu borcu ödeyip daha sonra evin üstündeki haczin kalkmasını takiben evi satın alabilirsiniz. Buradaki durumda malın sahibi artık Banka olduğu için, haciz kalktıktan sonra evi satmadığını belirtip tapuda sorun da yaşatmayacaktır. Burada kritik olan nokta evin tamamen bankaya geçmemiş olması. Henüz konut bankanın mülkü değilse, borçlu adına yapılan ödemenin ardından, borçlu evin satışını yapmayabilir. Banka, ödenen taksitler borçlunun hesabında olacağı için, ödenen paranın iadesini yapamaz.

 


mugekanbay
Müge Kanbay
104 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN