Sadece Ankara'nın değil, Türkiye'nin de en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri olan Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren 750.000 m2 gibi büyük bir alana yayılıyor. Ankara’nın merkezi ilçelerinden Çankaya’da yer alan Anıtkabir içerisinde İstiklâl Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Millî Kulesi, İnkılâp Kulesi, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, İsmet İnönü'nün Lahdi ve Barış Parkı gibi pek çok etkileyici bölümler yer alıyor. Anıtkabir hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve öğrenmen gereken ipuçları için Anıtkabir gezi rehberi yazımıza göz atmanı öneriyoruz.
Anıtkabir’e ve içeride yer alan müzelere girişler ücretsiz.
Açık olduğu saatler
01 Şubat-14 Mayıs saatleri 09.00-16.30 arasında
15 Mayıs- 31 Ekim 09.00-17.00 saatleri arasında
01 Kasım- 31 Ocak 09.00-16.00 saatleri arasında
10 Kasım'da 22.00'a kadar açık
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, binlerce eşsiz eserin sergilendiği koleksiyonları ile Türkiye'nin en önemli müzelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki Avrupa Müze Formu'nun EMYA ödülüne layık görülmüş. Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig dönemi, Geç Hitit dönemi ve Urartu dönemine uzanan kapsamlı koleksiyonları, Göbeklitepe replikaları tüm dünyadan tarih, kültür ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor.
60 TL
MüzeKart ile ücretsiz
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-20.00
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve şehrin en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nin M.Ö. 2. yüzyılda Galatlar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Bölgeye yüksek bir tepe üzerinde etkileyici bir manzara sunan Ankara Kalesi tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış. Ankara Kalesi'nde 110 metre yüksekliğindeki 5 köşeli 42 kuleyi gezebilir, iç kale odalarını inceleyebilir ve surlardan muhteşem panoramik fotoğraflar çekebilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 10.00-18.00
Ankara’daki tarihi hazinelerinden biri olan Augustus Tapınağı Altındağ ilçesi Hacıbayram’da yer alıyor. M.Ö. 25 ile 20 yılları arasında Roma İmparatoru Augustus tarafından inşa edildiği düşünülen kalenin eski bir Frig tapınağı üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Roma sütunları ve kesme taşlarla inşa edilmiş tapınak duvarlarında, dönemin etkilerini gözlemleyebilirsin.
Yüksek bir podyum üzerine inşa edilmiş Augustus Tapınağı, 15 metrelik İon sütunlarıyla oldukça etkileyici bir mimariye sahip. Roma yazıtlarının bulunduğu bölüm ise tapınağın en iyi korunmuş yeri olarak görülmeye değer.
Anadolu'da yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen 2000’den fazla paha biçilmez eserin sergilendiği Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde Gözlü Sokak üzerinde yer alıyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi'nin arasında bulunan tarihi bir taş konakta hizmet veren müzede M.Ö. 3000 yıllarından Bizans ve Roma dönemine uzanan tarihi eserler, çüvi yazılı tabletler, etkileyici mühürler, kişisel eşyalar, çömlekler, altın, gümüş ve bronz sikkelerle süslü zengin koleksiyonlar bulunuyor.
Tam 70 TL
Öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü 35 TL
Açık olduğu saatler
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 09.00-18.00
Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısı karşısında yer alan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara'nın ilk sanayi müzesi. 2005 yılında hizmete açılan müzenin etkileyici koleksiyonlarında Türkiye'nin kara yolu ulaşımı, raylı ulaşım, denizcilik ve havacılık alanlarının yanı sıra bilim, tarihi, tıp, eczacılık ve matbaacılık koleksiyonlarını da inceleyebilirsin.
Tam 100 TL
Öğrenci 50 TL
Açık olduğu saatler
Pazartesi günleri kapalı
Salı-cuma 10.00-17.00
Cumartesi-pazar 10.00-18.00
Ankara’nın Altındağ ilçesinin tarihi bir semti olan Hamamönü, mistik atmosferini koruyarak günümüze kadar geliyor. 17, 18 ve 19. yüzyıl dönemi klasik Osmanlı evleri ile Ankara’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Hamamönü’de sıralanan tarihi konaklar, camiler, anıtlar ve müzelerin yanı sıra Karacabey Hamamı, Mehmet Akif Ersoy Parkı ve Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi gibi Hamamönü’nün en çok ziyaret edilen yerlerini de görebilirsin. Müze koleksiyonlarını incelemek veya klasik Osmanlı evleri içinde dönen mobilyaları arasında Osmanlı dönemine küçük bir yolculuk yapmak için Hamamönü’ne kesinlikle uğramalısın.
Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü kapsamında yapılan Atatürk Evi, Ankara'ya yolu düşen her kişinin görmesi gereken yerlerden. Harika bir atmosferi bulunan ev Atatürk'ün Selanik'teki evinin benzeri şeklinde yapılmış. Müze olarak faaliyet veren evde oturma odası, mutfak gibi bölümleri Selanik’teki evine benzer prototipte görebilmek mümkün.
Ahi Şerafeddin Camii olarak da bilinen Aslanhane Camii, Samanpazarı semtinde Aslanhane Mahallesi'nde yer alıyor. 13. yüzyılda Ahi Kardeşler tarafından yaptırılan ve Ankara'nın en eski yapılarından biri olmasıyla dikkatleri çeken Aslanhane Camii, Ankara Kalesi'ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor. 13. yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan caminin iç mekanları, Selçuklu dönemi süslemeleri ile görenleri hayran bırakıyor. Ankara'nın en eski camilerinden biri olan ve dış duvarlardaki aslan heykellerinden ismini alıyor.
Altındağ ilçesinde Ulus semtinde yer alan 2. TBMM binasının restore edilmesiyle ziyarete açılan ve Cumhuriyet Müzesi olarak faaliyet gösteren müzede cumhuriyet tarihine ışık tutan ayrıntıları keşfedebilirsin. 1924 ile 1960 yılları arasında TBMM faaliyetlerinin yürütüldüğü binada yer alan müzenin koleksiyonlarında Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanlık dönemine ait fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları, o dönemde alınan meclis kararları ve kanunlar sergileniyor.
Ankara Cumhuriyet Müzesi’nin en önemli kısımları arasında meclis salonu, Atatürk heykelinin yer aldığı teras ve Atatürk'ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon bulunuyor. Türkiye'nin ilk çocuk dostu müzesi olmasıyla da ünlü olan Ankara Cumhuriyet Müzesi’nde çocuklar için özel bölümler ve anlatımlar yapılıyor.
Ankara’nın Ulus Meydanı’nda 1920 ile 1924 yılları arasında 1. TBMM’ye ev sahipliği yapmış tarihi bina, günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak ziyaret edilebiliyor. 1981 yılında hizmete açılan ve çarpıcı taş mimarili dış cephesi ile dikkat çeken Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde 1920'li yıllara ait dekorasyonlar, madalyalar, rozetler ve özel hatıra eşyaları arasında yolculuğa çıkabilirsin.
Kurtuluş Savaşı Müzesi içerisinde bakan odaları, dinlenme salonu, idare odası, meclis toplantı salonu gibi bölümleri gezebilir; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerine ait fotoğraflar ve belgeleri inceleyebilirsin.
Tam bir müzeler şehri olan Ankara'da ziyaret edebileceğin başka bir ilginç müze de Altındağ ilçesinde Atatürk Bulvarı'nda yer alan ve 2013 yılında ziyarete açılan PTT Pul Müzesi. Türkiye'de basılmış 4400 orijinal pulun sergilendiği müzenin koleksiyonlarında dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen 6000’den fazla pulu da inceleme şansı bulabilirsin. Modern müzecilik anlayışıyla organize edilmiş ve 7 farklı temanın bulunduğu PTT Pul Müzesi’nde birçok tarihi fotoğraf ve resmi belgeye de göz atmayı unutma.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 09.00-17.00
İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ankara'nın Ulus semtinde yer alıyor. Dört katlı binanın içerisinde yer alan müzede, Atatürk için özel olarak ayrılan bir bölüm yer alıyor. Tarihi banka salonu, eski kasalar ziyaret edenlerin en çok ilgisini çeken alanlar arasında.
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 10.00-18.00
Cumhuriyetin ilk dönemlerinden kalan ve pek çok tarihi olaya ev sahipliği yapan bir konuk evi olan Ankara Palas veya eski adıyla Ankara Vakıf Oteli, Altındağ ilçesinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde hemen dikkat çekiyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemi dikdörtgen mimarisi örnek alınarak tasarlanmış Ankara Palas’ın içerisinde bulunan balo salonu, yemek salonu ve suit daireler, 1900’lü yılların başlarındaki etkileyici dekorasyonları ile görülmeye değer güzellikte.
Ankara'nın ilk ve tek modern ve çağdaş sanatlar müzesi olan Müze Evliyagil, Sarp Evliyagil’e ait baskı dizileri ve farklı boyutlardaki heykelleri sanatseverlerin beğenisine sunuyor. 2015 yılında kurulan müze üç boyutlu sanat eserlerinin sergilendiği bahçe ile film salonu ve kütüphane gibi alanlara da sahip. Dönemsel olarak gerçekleştirilen sergilerle de Burhan Doğançay, Bedri Baykam, Abidin Dino, Semiha Berksoy gibi birçok sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan Müze Evliyagil'i sanatseverler mutlaka ziyaret etmeli.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Cumadan pazara 11.00-17.00
Ulus Meydanı’nda Çakır Caddesi üzerinde, şehrin merkezinde yer alan bir tarihi hazine olan Ankara Roma Hamamı, 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminde sağlık tanrısı Asklepios adına inşa edildiği biliniyor. Geniş bir alanı kapsayan Roma Hamamının çevresinde Frig, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait eserler de bulunuyor.
80 metreye 130 metre boyutlarında taş ve tuğlalardan yapılmış hamam duvarları, etkileyici Roma sütunları, spor ve güreş yapılan arenalar arasında gezebileceğiniz Ankara Roma Hamamı, şehrin ortasında tarihi bir gezi yapmak için gidebileceğin yerler arasında.
MüzeKart geçerli
65 yaş üzeri T.C. vatandaşları ücretsiz
0- 8 yaş- yabancı uyruklu çocuklar ücretsiz
0-18 yaş- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ücretsiz
Öğrenci (Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 60 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-17.00
Ankara’nın merkezi konumundaki Kızılay Meydanı’nda yer alan 19.100 m2 büyüklüğündeki Güvenpark; etkileyici anıtları, tarihi ağaçları, geniş çocuk parkları ve gezi alanlarıyla şehrin kalbinde gürültüden uzak, güzel bir gezi deneyimi sunuyor. Parkın simgesi haline gelen Güvenpark Anıtı, 37 metre yükseklikteki bronz figürlerinde Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı dönemindeki yol arkadaşlarını ve Anadolu çiftçilerini anıyor. Anıtın kaidesinde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü “Türk, Öğün, Çalış, Güven” özdeyişini görebilirsin.
Ankara'nın tarihi atmosferin yaşayabileceğiniz en güzel yerlerinden biri olan Samanpazarı; günümüze kadar korunmayı başarmış ahşap ve taş mimari, klasik Osmanlı konakları, dar sokakları, antikacıları, el sanatı ürünleri satan dükkanları ve zanaatkar atölyeleri ile keyifle gezebileceğin yerler arasında.
Semtin Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezerken kendinizi tarihte bir yolculuk yapıyor gibi hissedeceksin. Harika fotoğraflar çekmek, yöresel ürünü incelemek ve yerel lokantalarda sevilen İç Anadolu Bölgesi yemeklerini tatmak için Ankara gezinde Samanpazarı’na uğramanı öneriyoruz.
Ankara’nın en bilinen antik kenti olan ve bir zamanlar Frigya Medeniyetine başkentlik yapmış Gordion Antik Kenti, Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği konumda, Ankara'ya 94 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Anadolu tarihine ışık tutan ve tümülüs mezarları ile ünlü olan Gordion Antik Kentinde 128 tane tümülüs mezarını yakından görebilirsin.
Bölgede yapılan kazılarda Erken Bronz Çağı’ndan Orta Çağ’a kadar uzanan pek çok antik hazine bulundu. Bulunan eserler ise Gordion Müzesi'nde sergileniyor. Gordion Antik Kenti hakkında daha fazla bilgi için linkteki yazıya göz atabilirsin.
MüzeKart ile ücretsiz.
60 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-19.00
Ankara'nın Polatlı ilçesi Yassıhüyük Köyü’nde yer alan Gordion Müzesi ve Tümülüs Örenyeri, Ankara’nın en etkileyici tarihi hazinelerine ev sahipliği yapıyor. Yassıhüyük Köyü'nde yapılan kazılardan sonra 1963 yılında ziyarete açılan Gordion Müzesi, Eski Tunç Çağı, Helenistik ve Roma dönemine uzanan geniş koleksiyonlarıyla tüm dünyadan tarihseverlerin gözdesi durumunda. Gordion Müzesi'nde M.Ö. 6. yüzyıldan ve M.S. 4. yüzyıla uzanan yüzlerce eserin yanı sıra Frig döneminden kalan etkileyici demir aletlerine de göz atabilirsin.
MüzeKart ile ücretsiz
65 yaş üzeri- T.C. vatandaşları ücretsiz
0- 8 yaş- yabancı uyruklu çocuklar ücretsiz
0-18 yaş- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ücretsiz
Öğrenci (Üniversitelerin sanat tarihi, arkeoloji ve müzecilik bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler) ücretsiz
Yetişkin (Yerli ve yabancı tüm yetişkinler) 60 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 08.30-17.00
Keçiören ilçesinde bulunan Estergon Kalesi, Macaristan’ın başkenti Budapeşte'deki Estergon Kalesi’nin bir örneği olarak inşa edilmiş etkileyici bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde Estergon Türk Kültür Merkezi olarak hizmet veren Estergon Kalesi, Ankara manzarasına hakim bir konumda yer aldığı için yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor.
Geleneksel Türk lezzetleri tadabileceğin restoranları, süs bahçeleri ve Türk tarihi ve kültürünü yansıtan kültür merkezinin zengin koleksiyonları görülmeye değer güzellikte. Estergon Kalesi Ankara seyahatin sırasında uğramanı önerdiğimiz yerler arasında.
Türkiye'nin ilk bankacılık müzesi olarak Ankara'nın Ulus semtinde, tarihi Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü binasında 1981 yılında ziyarete açılan Ziraat Bankası Müzesi, Türkiye’nin bankacılık tarihine ışık tutuyor. Bankacılık sisteminde kullanılan onlarca çeşit antika, obje ve önemli belgenin sergilendiği müzede Osmanlı döneminden cumhuriyet dönemine kadar Ziraat Bankası’nın gelişimini izleyebilirsiniz.
Müzenin en etkileyici bölümlerinden biri olan antika radyoların sergilendiği Radyo Odası ve 1967 ile 1989 yılları arası bankacılık sponsorluğunda gerçekleşen etkinliklerin sergilendiği sinema salonu da çok ilgi görüyor.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde Atpazarı bölgesinde yer alan tarihi Pirinç Han, hem klasik mimarisi hem de ev sahipliği yaptığı onlarca antikacısıyla görülmeye değer yerler arasında. Pirinç Han girişinde ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel'in Han Duvarları şiirini görebilir, han içerisinde ise el sanatı ürünleri satan dükkanlar ve antikacılarda güzel bir alışveriş yapabilirsin. 18. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi ile tasarlanmış 3 katlı hanın geniş avlusunda ise alışveriş yaptıktan sonra kahveni yudumlayarak tarihi manzaranın tadını çıkarabilirsin.
{tarihiStart}
Ankara'nın tarihi semtlerinden Maltepe'de yer alan Maltepe Camii, 1954 ile 1959 yılları arasında inşa edilen Ankara’nın yeni camilerinden biri. Klasik Osmanlı mimarisi olan kesme taşlarla tek kubbeli ve 2 minareli olarak inşa edilen Maltepe Camii, çarpıcı vitray pencereleri ve Kütahya çinileri ile özenle süslenmiş iç bölümleriyle görülmeye değer. Kısa sürede şehrin simgelerinden biri haline gelen Maltepe Camii, Maltepe Park Alışveriş Merkezi’nin hemen karşısında Ankara’nın her yerinden kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor.
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve 1925 yılından 2010 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan Ulucanlar, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Tarihi boyunca pek çok ünlü gazeteci, yazar, şair ve siyasetçinin hapis yattığı, Türkiye'nin en bilinen cezaevlerinden biri olan Ulucanlar Cezaevi’nde müze haline getirilmiş ve aslına uygun dekore edilmiş koğuşlar, avlular ve hapishane yaşamını sergileyen balmumu heykelleri bulunuyor. Müzede hapishanede yatmış ünlülerin özel eşyaları ve fotoğraflarını da sergileniyor.
20 TL
Açık olduğu saatler
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 10.00-18.00
Tarihi bir yapı olan Suluhan Kervansarayı alışveriş yapabileceğin, içerisinde yer alan kafelerinde dinlenebileceğin ve kahveni yudumlayabileceğin harika bir ortam. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan kervansarayı mutlaka ziyaret etmelisin.
Ankara’nın müzeler bölgesi olan Altındağ ilçesinde Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan ve 2007 yılında ziyarete açılan Ankara Vakıf Eserleri Müzesi, 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nde 1927 yılında inşa edilen bir mektebin restore edilmesi ile hizmete başladı. Etkileyici taş mimarisi ile ilgi çeken müzenin koleksiyonlarında ise Ankara'ya özgü halılar, kilimler, çiniler, deri ve el yazması eserlerin yanında 13, 14, 15 ve 16. yüzyıllara ait el yazmaları da sergileniyor.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 09.00-17.00
Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü ve Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa çalışmalarıyla 2013 yılında ziyarete açılan ve kendi alanında Türkiye'nin ilk müzesi olan Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Osmanlı ve Türk tarihinin kültürel miraslarını sergiliyor.
Karagöz ve Hacivat oyunları, gölge oyunları ve orta oyunlarının yanı sıra tarihi çocuk oyunları, ebru baskılar, hat sanatı ürünleri, türküler, hikayeler, ninniler, maniler, kına geceleri gibi pek çok kültürel değer yaşatılmaya çalışılıyor.
Ücretsiz
Açık olduğu günler
Pazartesi günleri kapalı
Diğer günler 10.00-17.00
Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen askerlere adanan Sakarya Şehitliği Zafer Anıtı ve Müzesi, Ankara'nın Polatlı ilçesinde 1973 yılında ziyarete açıldı. 420 basamaklı 970 rakımlı anıtta savaşta hayatını kaybeden askerlerin yanı sıra savaşa katılan çocuklar ve kadınlar da anılıyor. Zafer'in öyküsünün kabartmalarda anlatıldığı anıtın yakınında bulunan müzede ise Sakarya Meydan Muharebesi’ne ait belgeler ve fotoğrafları inceleyebilirsin.
Ankara'nın manevi değerlerinden biri olan Taceddin Sultan Camii, 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş. Taş duvarları ve dikdörtgen yapısı ile sıkça ziyaret edilen cami Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi'nin hemen yanında yer alıyor. Rivayete göre Caminin bahçesinde Osmanlı döneminden kaldığı düşünülen mezarlar bulunuyor.
Çankaya'da Bilkent Doğramacı Caddesi üzerinde yer alan Altın Köşk, günümüzde Türkiye'nin ilk mimarlık ve mobilya müzesi olarak hizmet veriyor. Kendine özgü ahşap mimarisi ile ünlü Altın Köşk, iç dekorasyonlarını süsleyen 1000’den fazla motifinin yanı sıra köşk, konak ve saray gibi 30'dan farklı yapının birleşimini sunan dış mimarisiyle de benzersiz bir mimari eser. 2008 yılında Altın Köşk içinde ziyarete açılan Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi ise onlarca çeşit dönem mobilyası ile görülmeye değer zengin koleksiyonlara sahip.
200 TL
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 10.30-17.00
Ankara'nın bir diğer önemli tarihi simgesi olan Pembe Köşk veya İsmet İnönü Evi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün 48 yılını geçirdiği etkileyici bir köşk. İsmet İnönü, 1973 yılına kadar burada yaşadı ve daha sonra Ankara'nın en eski yapılarından biri olan Pembe Köşk, müze haline getirildi.
Uzun tarihi boyunca pek çok önemli konser, toplantı, kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan Pembe Köşk’ün içerisinde Atatürk ve İsmet İnönü’nün bilardo masaları, silahları, üniformaları, kişisel eşyalarını inceleyebilir, dönem mobilyalarıyla süslü salon ve odalarda tarihte bir yolculuk yapabilirsin.
Ankara'nın Ulus semtinde yer alan Atatürk Heykeli Ankaralılar için buluşma noktası olarak geçiyor. Atatürk'ün ata binmiş heykelinin yanında askerlerin de heykelleri bulunuyor. Başkentin meydanında görülmesi gereken heykeli ziyaret ettikten sonra çevresinde bulunan kafelerde kahveni içebilirsin.
Resmi adı Milli Mücadele Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi olan Devlet Demiryolları Müzesi, Kurtuluş Savaşı'ndan kalan etkileyici bir iki katlı taş binada hizmet veriyor. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarındaki atmosferi yaşayabileceğin müzenin binası, Kurtuluş Savaşı'nda önemli karargahlardan biri olarak kullanılıyordu. Kurtuluş Savaşı'nın hareket planının hazırlandığı binada pek çok kişisel eşya ve tarihi belgeyi inceleyebilirsin. Ankara Ulus TCDD Gar Alanı’nda yer alan müzede aynı zamanda TCDD’nin tarih boyunca kullandığı trenlerin minyatürleri ve bir de sanat galerisi bulunuyor.
Türkiye'nin ilk uygulamalı kültür müzesi olan Beypazarı Yaşayan Müze, 2007 yılında ziyarete açıldı. Ankara'nın tarihi ilçesi Beypazarı’nda Çınar Sokak’ta yer alan, kesme taş ve ahşap mimari etkileyici bir Osmanlı Konağı içerisinde hizmet veren müzenin koleksiyonlarında Osmanlı döneminin günlük yaşamını sergileyen balmumu heykelleri, tarihi kilimleri, halılar, el yapımı ahşap el sanatı ürünlerinin bulunduğu 15'ten fazla sergi bulunuyor. Hacivat Karagöz gösterileri, perde oyunları ve geleneksel birçok Türk oyununun sergilendiği etkinliklere de katılabilirsin.
Haftanın her günü 09.00-17.00
Türk hamam kültürünü gelecek nesillere aktarmayı amaçlayan ve Beypazarı ilçesinde yer alan Türkiye'nin tek hamam müzesi olan Beypazarı Türk Hamam Müzesi, hem sergileri hem de kullandığı ilginç müzecilik teknikleriyle dikkat çekiyor. Tarih boyunca değişikliklere uğrayan Türk hamam özelliklerini yakından görebileceğin müzede, soğuk ve sıcak gibi farklı birçok alan var. Antika havlu takımları, sedef kakmalar, nalınlar, el yapımı zeytinyağlı sabunlar gibi pek çok objenin de sergilendiği müze, 2012 yılında ziyarete açıldı.
1850 yapımı 3 katlı klasik bir Osmanlı konağında 1977 yılında ziyarete açılan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi, Osmanlı dönemi yaşam tarzını sergileyen balmumu heykelleri, döneme ait günlük kişisel eşyalar ve yöresel kıyafetler ile zengin koleksiyonlara sahip. Müzenin bahçesi ise Bizans ve Roma döneminden kalan pek çok antik esere ev sahipliği yapıyor. Ankara'nın tarihi ilçesi Beypazarı'nda Yenice Sokak’ta merkezi bir konumda yer alan müzeye toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabilirsin.
Haftanın her günü 09.00-17.00
Keçiören ilçesinde Kütükçü Alibey Caddesi üzerinde 2013 yılında ziyarete açılan Meteoroloji Müzesi, meteoroloji alanındaki gelişmeleri yansıtan çarpıcı koleksiyonlarıyla Ankara'nın en ilginç müzelerinden biri. 140’tan fazla meteoroloji cihazı, belge ve kitabın bulunduğu müzenin koleksiyonları, hem tarih hem de meteoroloji meraklılarının ilgisini çekiyor.
Cumartesi ve pazar kapalı
Diğer günler 10.00-17.00
Yenimahalle ilçesinde yer alan ve 1959 yılından beri kentsel sit alanı olarak korunan Akköprü, Anadolu Selçuklu sultanı 1. Alâeddin Keykubad tarafından Anadolu’da yaptırılmış tarihi simgelerden biri. Kesme bazalt taşlarla inşa edilen ve 7 tane kemeri bulunan Akköprü, bir zamanlar basılan paraların da üstünü süslüyordu. Merkezi bir konumda ANKAmall Alışveriş Merkezi’ne hemen karşısında yer alan Akköprü, mimari ve tarih meraklılarının mutlaka görülmesi gereken Ankara eserlerinden biri.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı noktaya yakın konumda, Mustafa Kemal Atatürk’ün savaşı yönetirken bulunduğu tepede yer alan Duatepe Anıtı, 20.000 ağaç dikilerek 2000 yılında ziyarete açıldı. Etkileyici anıtın duvarlarında şehitlerin isimlerinin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşı Mareşal Fevzi Çakmak’ı savaşı komuta ederken gösteren heykeller yer alıyor. 1921 yılında düşmandan ilk geri alınan tepe olmasıyla da ayrı bir öneme sahip Duatepe, Ankara’da kesinlikle ziyaret edilmesi gereken tarihi yerler arasında.
Haftanın her günü 09.00-17.00
20. yüzyılın başlarında yöreye özgü taş ve ahşap mimarilerle inşa edilen Ankara Bağ Evi, Ankara'nın kent kimliğini yansıtan bağ evlerinin çarpıcı dekorasyonlarını inceleyebileceğin etkileyici bir yapı. Osmanlı döneminden cumhuriyet dönemine kadar uzanan bağ evlerinin yaşam tarzlarını, kullanılan ev eşyalarını, antikaları ve kişisel eşyaları inceleyebileceğiniz Ankara Bağ Evi’nde harika fotoğraflar çekebilirsin
Pazar günleri kapalı
Diğer günler 09.00-17.00