Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve şehrin en önemli tarihi simgelerinden biri olan Ankara Kalesi’nin M.Ö. 2. yüzyılda Galatlar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Bölgeye yüksek bir tepe üzerinde etkileyici bir manzara sunan Ankara Kalesi tarih boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapmış. Ankara Kalesi'nde 110 metre yüksekliğindeki 5 köşeli 42 kuleyi gezebilir, iç kale odalarını inceleyebilir ve surlardan muhteşem panoramik fotoğraflar çekebilirsin.
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 10.00-18.00
Ankara'nın oksijen depolarından ve en önemli yeşil alanlarından biri olan Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından bağışlanan arazi üzerine kuruluyor. Sadece başkentin değil Türkiye'nin de en önemli yeşil alanlarından biri olan yer 1992 yılında 1. derece tarihi ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınıyor. Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisinde hayvanat bahçesi, piknik alanları, yürüyüş yolları, Atatürk'ün kişisel eşyalarını görebileceğin dönem mobilyaları ile süslü Atatürk Evi Müzesi ve Gazi Orman Çiftliği gibi çeşitli alanlar bulunuyor.
Atatürk Orman Çiftliği içerisinde yer alan tesislerde üretilen organik süt ürünleri ise tüm Türkiye'ye dağıtılıyor. Bu etkileyici çiftlikte hem keyifli bir doğa gezisi yapabilir hem de Atatürk Evi Müzesi’nin sergi salonunda tarihi hazineleri inceleyebilirsin.
Ankara denilince akla ilk gelen yerlerden olan Kuğulu Park, Çankaya ilçesindeki Kavaklıdere semtinde yer alıyor. Adını yılın her mevsimi içerisinde bulunan kuğulardan alan park Ankaralılar ve şehre gelenler tarafından çok seviliyor. Eğlenceli vakitler geçireceğiniz Kuğulu Park’ta kuğuların yanı sıra ördekler, kazlar ve onlarca kuş çeşidi yer alıyor. Yılın her mevsimi farklı bir güzellik sunan Kuğulu Park bahar ve yaz aylarında farklı renkler sunarken kış aylarında da muhteşem kar manzaralarıyla görülmeye değer bir manzaraya sahip.
Türkiye'nin en güzel kent parklarından biri olan Dikmen Vadisi, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alıyor. 107.000 m2 yeşil alanıyla ziyaretçilerini ağırlayan park binlerce çeşit bitki türü ile Ankara'nın ortasında bir vahayı andırıyor. Vadinin içerisine her renk tonunu görebileceğin çiçek bahçeleri, süs havuzları, göletleri, yürüyüş yolları, çocuklar için oyun alanları, mesire alanları ve kır bahçeleri yer alıyor. Özellikle kış aylarında kar yağdığında muhteşem manzaralar görebileceğin Dikmen Vadisi'nde keyifli bir gün geçireceğine inanıyoruz.
1980 yılında açılan ve Türkiye'nin en eski şehir parklarından biri olan Kurtuluş Parkı, 110.000 m2 büyüklüğünde geniş bir yeşil alan kapsıyor. Ankara'nın Çankaya ilçesinde merkezi bir konumda yer alan ve 2000 yılında yenilenen Kurtuluş Parkı; 2000 m2 havuzu, 9000 m2 çim alanı, 10.000 m2 piknik alanı, 3000 m2 çocuk alanı ve donanımlı spor sahalarıyla hafta sonları spor yapmak veya doğa ile baş başa zaman geçirmek için Ankara merkezinde en kolayca ulaşabileceğin parklar arasında.
Çankaya Köşkü'ne yakın bir konumda, Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi arasında yemyeşil bir yeşil alan olan Seymenler Parkı, 67.000 m2 toplam büyüklüğe sahip. 171 m2 çocuk oyun alanı ve 46.418 m2 çim alanıyla Ankara'nın oksijen depolarından biri olan Seymenler Parkı, günün her saati oldukça hareketli.
Yürüyüş parkurlarında muhteşem Atakule manzaraları izleyebileceğin Seymenler Parkı'nda geniş çim alanlarda yorgunluk atabilir, peyzaj çiçek bahçelerini gezebilir, amfi tiyatroda düzenlenen konserler ve sanat etkinliklerine katılabilirsin. Yıl boyu Seymenler Parkı'nda kitap okuma festivalleri, tiyatrolar ve konserler gibi pek çok etkinlik de düzenleniyor.
Türkiye'nin en eski kent parklarından biri olan Gençlik Parkı, 1943 yılında 28 hektarlık bataklık bir alanın düzenlenmesi ile hizmete açıldı. Altındağ ilçesinin Ulus semtinde yer alan Gençlik Parkı, devasa dönme dolapları ile ünlü lunaparkı ile de halkın ilgisini çekiyor.
Park boyunca ilerleyen minyatür trenler, süs havuzları, etkileyici heykeller ve anıtlar ile güzel bir gezi alanı olan Gençlik Parkı’nın 45.000 m2 süs havuzunu çevreleyen peyzajlı çiçek bahçeleri de görülmeye değer güzellikte. Çocuklu ailelerin Ankara’da mutlaka uğraması gereken yerlerden olan Türkiye'nin ilk bilim merkezi de Gençlik Parkı’nda yer alıyor.
Ankara’nın merkezi konumundaki Kızılay Meydanı’nda yer alan 19.100 m2 büyüklüğündeki Güvenpark; etkileyici anıtları, tarihi ağaçları, geniş çocuk parkları ve gezi alanlarıyla şehrin kalbinde gürültüden uzak, güzel bir gezi deneyimi sunuyor. Parkın simgesi haline gelen Güvenpark Anıtı, 37 metre yükseklikteki bronz figürlerinde Atatürk'ü ve Kurtuluş Savaşı dönemindeki yol arkadaşlarını ve Anadolu çiftçilerini anıyor. Anıtın kaidesinde ise Mustafa Kemal Atatürk'ün ünlü “Türk, Öğün, Çalış, Güven” özdeyişini görebilirsin.
Çankaya Caddesi ile Cinnah Caddesi arasında yer alan ve 1970 yılında kurulan Ankara Botanik Parkı; 65.000 m2 büyüklüğü, yüzlerce çeşit çiçek ve bitkisi ile Ankara’nın en güzel parklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Parkın ortasında yer alan 1330 m2 havuzun çevresinde çocuk bahçeleri ve çiçek seraları sıralanıyor. Ankara Botanik Parkı, 29.476 m2 yeşil alanı ve 16.747 m2 ağaçlık alanı ile şehrin ortasında tam bir doğa cenneti olarak ilgi görüyor. Atakule’nin muhteşem manzaralar eşliğinde her mevsim keyifle gezebileceğin parkta yüzlerce çeşit rengarenk çiçeği yakından görebilir ve dinlendirici bir gün geçirebilirsin.
Abdi İpekçi Parkı, Ankara'nın Sıhhiye meydanında bulunuyor. Konumu itibarı ile metro ve otobüsle kolayca ulaşım sağlayabilirsin. Şehrin simge parklarından olan Abdi İpekçi Parkı içinde bulunan gökyüzüne doğru açılmış el figürü şeklindeki heykeli, yürüyüş alanları, havuzu ve çay bahçesi ile gününün çoğunu geçirmek isteyeceğin yerlerden.
Ankara'nın Çankaya ilçesinin Cebeci semtinde yer alan 50. Yıl Parkı'nın en güzel özelliği manzarası. Bulunduğu konum sebebiyle bütün Ankara'yı ayaklarınızın altında hissedeceğin parkta; Ankara Kalesi, Kocatepe, Ulus'u uzaktan seyredebilirsin. Temiz yürüyüş yolları, göleti, kamelyaları, açık hava tiyatrosu, buz pateni pisti ile bir parktan fazlasını sizlere sunuyor.
30 Ağustos Zafer Parkı olarak da bilinen Zafer Parkı, doğa konsepti ile tasarlanmış ve 166.000 m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan, Ankara merkezindeki en büyük parklardan biri. 1,5 kilometre bisiklet yolu ve 1,5 kilometre koşu yolunun bulunduğu Zafer Parkı'nın 149.000 metrekaresi ise çim alanlardan oluşuyor.
Hem spor yapabileceğin hem de çocuk oyun alanlarında ailenle güzel zaman geçirebileceğin Zafer Parkı, yılın her dönemi konserler ve dans gösterileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 1384 metrekarelik biyolojik göletini de mutlaka görmeni önerdiğimiz Zafer Parkı, Çankaya'nın merkezinde yer alıyor.
2006 yılında Çankaya Belediyesi tarafından açılan Lozan Parkı, 6000’den farklı bitki türü, süslü bahçeleri, koşu parkurları, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla şehrin ortasında doğal güzellikler içinde bir gün geçirmek için gidebileceğin en güzel yerler arasında. İçerisinde kır bahçeleri, kafeler, çocuk oyun alanları, spor sahaları, tenis kortları ve spor tesislerinin de bulunduğu Lozan Parkı’nda kış aylarında ve sonbahar aylarında harika doğa fotoğrafları çekebilirsin.
Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan İsmet İnönü Parkı, Lozan Parkı ve Zafer Parkı ile yan yana. Birini gezdikten sonra diğerini gezme imkanın bulunan parkta uzun yürüyüş yolları ve içerisinde yer alan kafesi ile Ankara'nın gözde parklarından.
Ankara'nın favori parklarından olan Göksu parkı, hafta sonu dinlenmek için seçebileceğin yerler arasında. Şehir merkezinden uzakta kaldığı için diğer parklara göre daha az kalabalık olan Göksu parkında, göl kenarında manzaraya karşı piknik yapabilir ve manzaranın keyfini çıkarabilirsin.
Eskiden mangal yapılan Göksu parkında şu an mangal yapmak yasak. Parkın içerisinde yürüyüş parkurları, kafeler ve oyun alanları bulunuyor. Göksu parkının dışında Ankara’da piknik yapabileceğin çok fazla yer mevcut. Ankara’nın en güzel piknik yerlerini öğrenmek istersen linkteki yazıya göz atabilirsin.
640.000 m2 alanı ile Ankara'nın en büyük parkı olan Altınpark’ın %85'i yeşil alanlar ve göletlerden oluşuyor. Şehrin en huzurlu alanlarından olan Altınpark, 1985 yılında açıldı. Yılın her dönemi kültürel, sanatsal etkinliklerin düzenlendiği açık ve kapalı etkinlik alanları, yürüyüş yolları, spor salonları, çocuk oyun alanları, dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranları ve Türk Sokağı ile Ankara'nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Altınpark, olimpik yüzme havuzu ve mini golf sahası ile de her yaş grubu için farklı eğlenceler sunuyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev adına 2014 yılında hizmete açılan Haydar Aliyev Parkı, 97.400 m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsıyor. Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde yer alan park; 1500 kişilik amfi tiyatrosu, çocuk oyun alanları, spor sahaları, rengarenk çiçeklerle süslü peyzajı bahçeleri, yürüyüş yolları, anıtları ve heykelleri ile güzel zamanlar geçireceğin yerler arasında
Ankara merkezine 68 kilometre uzaklıkta yer alan Karagöl Tabiat Parkı, parkın tam ortasında yer alan volkanik Karagöl’ün büyüleyici manzaralarıyla ünlü ve doğa severlerin Ankara’da mutlaka keşfetmesi gereken yerler arasında. Yeşilden sarıya doğanın her tonunu görebileceğiniz etkileyici bir bitkisel çeşitliliğe sahip olan Karagöl Tabiat Parkı, 11'i sadece Türkiye'ye özel onlarca çeşit endemik bitkiye sahipliği yapıyor.
Parka ismini veren Karagöl’ün çevresindeki mesire alanları, yürüyüş parkurları ve kır bahçeleri ise Ankara doğa gezileri için ideal. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Karagöl Tabiat Parkı’na Ankara merkezinden kolayca ulaşabilir, piknik yaparak veya temiz havada doğa yürüyüşlerine katılarak güzel bir gün geçirebilirsin.
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer alan ve 1959 yılında milli park ilan edilen Soğuksu Milli Parkı, Türkiye'nin en eski milli parklarından biri. Milli parkı, hem volkanik bölgede yer almasından dolayı oluşan sıcak-soğuk kaplıcaları hem de büyüleyici doğal güzellikleri ile tüm dünyadan doğa severleri kendini çekiyor. 1187 hektar alana yayılan ve İç Anadolu ile Batı Karadeniz arasında yer aldığı için iki bölgenin de iklim özelliklerini görebileceğin Soğuksu Milli Parkı, zengin bitki çeşitliliğinin yanı sıra nesli tükenmekte olan kara akbaba gibi onlarca vahşi canlıya da ev sahipliği yapıyor.
Karaçam, sarıçam, göknar ve gürgen gibi onlarca çeşit ağaçla süslü yürüyüş parkurlarında rehberli doğa gezilerine çıkabileceğiniz Soğuksu Milli Parkı, çok az yerde görebileceğin dağ laleleri ile de ünlü. Orman, step, çayır ve dere ekosistemlerini bir arada görme fırsatı bulabileceğin milli park, bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'nin sayılı yerlerinden biri olarak görülmeye değer. Soğuksu Milli Parkı’nın doğal güzelliklerini, derelerini ve şelalelerini keşfedip harika fotoğraflar çektikten sonra parkın sıcak ve soğuk kaplıcalarında yorgunluk da atabilirsin.
5 milyonluk yıllık bir geçmişi olan ve yaşayan bir mağara konumundaki Tulumtaş Ankara Çevre Yolu'nun çalışmaları sırasında keşfedilmişti. Gölbaşı’nda yer alan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara olup yaklaşık 265 metre uzunluğa sahip. Peri bacalarına benzer oluşumlarıyla Antalya’daki Damlataş Mağarası’nı andıran Tulumtaş Mağarası, Ankara’nın yeni keşifleri arasında popüler bir konumda.
Ankara Yenimahalle içerisinde 2014 yılında hizmete açılan ve Yenimahalle-Şentepe teleferik hattı toplamda 4 istasyondan oluşuyor. 3257 metre toplam uzunluğuyla 15 dakikalık bir yolculuk yapabileceğin teleferikte Ankara'ya kuş bakışı bakarak manzaranın tadını çıkarabilirsin. Yenimahalle, Yunus Emre, TRT Seyir ve Şentepe istasyonlarına ulaşabileceğin Şentepe Teleferik, 10 yolcu kapasiteli 106 kabini ile Ankara’nın benzersiz manzaralarına şahit olmak isteyenleri bekliyor.
Ankaralılar tarafından çok sevilen Keçiören Şelalesi misafirlerine dinlendirici bir atmosfer sunuyor.Güzel fotoğraflar çekebileceğin, şehrin gürültüsü yerine şelale sesi dinleyebileceğin Keçiören Şelalesi, teras alanıyla da hafta sonu kaçamak yapacağınız rotalardan. Şelalenin üst kısmında yer alan kafede keyif kahvesi içip Ankara'nın manzarasını seyredebilirsin.
Her yaştan insanın güzel vakitler geçireceğine inandığımız park flamingodan devekuşuna pek çok hayvana ev sahipliği yapıyor. 18 bin m2 gibi geniş bir alan yayılan parkın içerisinde 90 farklı hayvan türü bulunuyor. Park hafta sonu çok kalabalık olsa da Ankara’da birbirinden güzel parklar bulunuyor. Ankara’nın en güzel parklarını keşfetmek için yazıya tıkla!
Ücretsiz
Açık olduğu saatler
Haftanın her günü 10.00-22.00
Ankara'nın Keçiören ilçesinde yer alan, son dönemlerde yapılan yeni projelerinden biri olan Ihlamur Vadisi, Kalaba Mahallesi'nden Ankara Botanik Parkı’na kadar uzanan 3100 metrekarelik geniş bir yeşil alanı kapıyor. Ihlamur Vadisi; 2 km koşu yolu, 960 metre bisiklet yolu, kaykay parkurları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, seyir terasları ve gece aydınlatmalarıyla Ankara'nın görülmeye değer parklarından biri.
Ihlamur Vadisi’nin 450 kişilik amfi tiyatrosunda eğlenceli yaz etkinliklerine katılabilir ve kütüphanesinden de faydalanabilirsiniz. 20.000’den fazla ağacın süslediği parkta Boğaziçi Köprüsü ve Mostar Köprüsü gibi ünlü yapıların minyatürlerini de göreceksin.
Ankara'nın ortasında seni şehir hayatından kısa da olsa koparacak, doğal park görmek istiyorsan rotan Çansera Kent Bahçesi olmalı. Çankaya ilçesinde yer alan park, içerisinde yer alan kafe ve büfeleriyle her zaman canlı. Kalabalık bir zamanda gitmek istemiyorsanız hafta içi gitmenizi öneriyoruz. Piknik masaları, çocuk oyun parkları ile ailecek gezilecek yerler arasında değerlendirebilirsin.
Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile 1930 yılında yapımına başlanarak 1936 yılında tamamlanan ve Cumhuriyet döneminin ilk barajı olması ile ünlü Çubuk Barajı'nın çevresi, özenli bir çalışma sonunda şehrin en sevilen dinlenme ve gezi alanlarından biri haline geldi.
Etkileyici doğa ve baraj manzaraları arasında keyifle gezebileceğin alanda Çubuklu Barajı göletinin çevresini saran yürüyüş yolları, piknik alanları, kafeler, çocuk oyun alanları ve spor sahalarında şehir kalabalığından uzakta sakin bir gün geçirebilirsin. Baraj çevresinde yer alan ve 15.000’den fazla çiçeğin bulunduğu bahçelere de mutlaka uğramalısın. Ankara merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta yer alan ve Altındağ ilçesi sınırlarında bulunan Çubuklu Barajı’nın rahatlamak ve yorgunluk atmak için mutlaka uğramalısın.
Ankara'nın çok sevilen doğal güzelliklerinden biri olan Eymir Gölü, büyüleyici göl manzarası ve yemyeşil doğası ile yılın her mevsimi doğa tutkunlarının ilk uğradıkları yerler arasında. Geniş bir alana yayılan Eymir Gölü; yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, mesire alanları ve kır bahçeleri ile şehrin kalabalığından doğaya kaçmak için Ankara’daki en güzel yerler arasında. Kendine özgü bitki çeşitliliği ve yaşam zenginliği ile de dikkat çeken Eymir Gölü'nde yıl boyunca doğa yürüyüşleri, kürek veya kano gibi aktiviteler düzenleniyor.
Ankara merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Eymir Gölü'nün de parçası olan bir havzada yer alan Mogan Gölü, Türkiye'deki 15 özel koruma alanından biri. Kendine özgü bitki çeşitliliği, büyüleyici manzaralara sahip sulak alanları ve vahşi yaşam güzellikleriyle doğal yapısını koruyan ender yerlerden biri olan bu set gölü, 63 km2 gibi geniş bir alanı kapsıyor.
Gölbaşı olarak da bilinen Mogan Gölü’nün çevresini saran iyi düzenlenmiş yürüyüş yolları ve seyir teraslarında güzel bir gezi yapabilir, gölün ev sahipliği yaptığı 200’den fazla su kuşu ve göçmen kuşun fotoğraflarını çekebilirsin. Mogan Gölü'nün 25 metre yüksekliğindeki deniz fenerine de Mogan Gölü'nün tamamının panoramik manzaralarını izlemek için uğrayabilirsin.
Sağlık turizmi denilince akla gelen yerlerden olan Kızılcahamam Ankara'ya 82 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Zengin termal kaynakları, yemyeşil alanları, her bütçeye ve yaşam tarzına hitap eden otelleri, termal tesisleri ve kaplıcaları ile her sene binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Termal tesislerin yanında doğa yürüyüşleri gerçekleştirebileceğiniz Kızılcahamam da güzel vakitler geçireceğinize inanıyoruz.
Sana bir sonraki rota önerimiz Ankara’ya 2 saat uzaklıkta olan Kırıkkale. Kırıkkale’de gezilecek yerler için tıkla!