2021’in EN çok kazandıran yatırım araçları

bengisarihan

2021 yılını geride bıraktığımız şu günlerde geçtiğimiz yılı kısaca değerlendirecek olursak, 2021 yılında doğru yatırım araçlarını kullananların oldukça kârlı bir yıl geçirdiği söylenebilir. Özellikle TL, döviz ve altın gibi yatırım araçları karşısında oldukça değer kaybederken, bir yıl boyunca parasını değerlendirmek isteyenlerin tercihleri değişkenlik gösterdi. Peki 2021’de hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Gelin birlikte inceleyelim.

1 – Dolar

Dolar

Dolar geçtiğimiz seneye 7,40 TL civarında başladı. Mart ayına gelindiğinde ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faizleri beklenenden yüksek açıklaması ile 6,95 TL seviyesine kadar geriledi. Bu gerilemenin ardından ise tam anlamıyla beklentilerin çok üzerinde bir sıçrama yaptı. Martı ayı sonunda adeta tırmanışa geçen dolar, 8,30 TL’yi gördü. Eylül ayında 9 TL, aralık ayında ise 13,50 TL seviyesini gören dolar, yatırımcılara yıllık yaklaşık olarak %77’lik bir kazanç getirdi.

2 – Euro

Euro

Doların hemen ardından en fazla tercih edilen yatırım araçlarından biri de Euro. İthalat ve ihracatta çok sık kullanılan bir para birimi olan Euro, 2021 Ocak ayında yeni yıla 9 TL civarında başladı. Bu süreçten sonra yıl boyunca artışını sürdüren Euro, 20 Aralık’ta ise tarihi zirvesini gördü ve 20 TL’yi geçti. Bu döneme kadar geçen süreçte Euro’nun yıllık kazancı da %120 oldu. Ancak 20 Aralık akşamında alınan kararların ardından hızlı bir düşüşe geçti. Aralık sonuna gelindiğinde 15 TL seviyesinin biraz üzerinde işlem gördü ve yılı bu şekilde kapadı. Euro’nun son seviyesinde yıllık kazancı ise %66 oldu.

3 – Altın

Altın

Yatırım yapmak isteyenler tarafından yıllardır en sık tercih edilen yatırım araçlarından biri de altın. Altın bu yıl yine onu tercih edenlerin yüzünü güldürmeyi başardı. Yıllar içerisinde herkes tarafından oldukça garanti bir araç olarak görülen altının gram fiyatı doların düzenli artışına bağlı olarak yıl içerisinde büyük bir artış yaşadı. Seneye 452 TL’den başlayan altının gram fiyatı aralık ayının başında 1.000 TL’nin üzerine çıktı. Böylece kazancı %100’ü geçti. Ancak aralık sonlarına doğru doların da düşmesiyle altın bir hayli düşerek yılı 780 TL ile kapadı. Böylece yıllık getirisi %70 civarında oldu.

4 – Gümüş

Gümüş

Geçtiğimiz yıl altından sonra yıllık getirisi yüksek olan yatırım araçlarından biri de gümüş oldu. Önceleri yalnızca takı amaçlı satın alınan gümüş son yıllardaki yükselişi ile önemli bir yatırım aracı haline geldi. Yıla 6 TL civarında başlangıç yaparken, aralık ayına gelindiğinde 11 TL’yi buldu. Bu haliyle yıllık olarak %90 kazanç sağlamış oldu. Ancak 20 Aralık akşamı yapılan açıklamanın ardından yılı 9,93 TL ile bitirdi. Yıl bazında bakıldığında ise gümüş yatırımcısına %50 oranında bir kazanç sağladı.

5 – Bitcoin

Bitcoin

Çağımızın en fazla ilgi gösterdiği yatırım araçlarından biri de şüphesiz kripto paralar. Kripto paralar arasında ise en büyük getiriyi geçtiğimiz yıl da Bitcoin sağladı. Aynı zamanda dünya çapında en fazla ilgi gören yatırım araçlarından biri olan Bitcoin, yıla 220 bin TL ile başladı. Yani 1 Bitcoin 220 bin TL ile eş değerdi. Bu oran aralık ayının sonuna gelindiğinde 620 bin TL oldu. Yıl geneline bakıldığında Bitcoin yatırımı yapanlara yıllın %180’lik bir kazanç sağladı. Bu da Bitcoin’i 2021 yılının en fazla kazandıran yatırım aracı haline getirdi.

6 – Mevduat Faizi

Mevduat

Bilinen en garantili yatırım araçlarından biri olan mevduat, risk almak istemeyenlerin tercihi oluyor. Kazancı bilerek yatırım yapıldığı için mevduatta herhangi bir ciddi düşüş yaşanmasa da döviz ve altında olduğu gibi ciddi dalgalanmalar yaşatmamasının etkisiyle getirisi de bu yatırım araçlarına kıyasla daha az olabiliyor. 2021 yılına bakacak olursak, geçtiğimiz yıl düşen faiz oranları sebebiyle mevduat yatırımında kazanç enflasyonun altında kaldı. Faiz oranları yıla %17 ile başlayıp, yıl sonunda %14 ile kapadı. Yani 2021 yılı boyunca parasını bir yıllık mevduat hesabına yatıran birinin kazancı, yatırmış olduğu miktara göre %14 - %16 civarında kaldı. Mevduatın bu getirisinin diğer yatırım araçları ile kıyaslandığında oldukça düşük kaldığını söyleyebiliriz.

7 – Borsa

Borsa

2021 yılı borsa açısından çok iyi geçti. Oldukça değer kaybeden TL, borsadaki hisselerin ise tam tersi şekilde yönünü yukarı çevirdi. Borsa İstanbul’daki en yüksek yüz hisse senedine ait performansını ölçen ve temel gösterge olan BIST 100 endeksi, yıla 1495 puanla başladı. Aralık ayı ortalarında 2 bin 400 puanın üzerine çıkan BIST 100 endeksi, yılı 1895 puanda kapadı. BIST 100’deki yıllık kazanç ise %26,5 civarında oldu. 2021 yılının en fazla getiren yatırım araçlarından biri de borsaydı.

Not: Bu yazı yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım araçlarındaki fiyat grafiklerine bağlı olarak hazırlanmıştır.


bengisarihan
Bengi Sarihan
61 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN