2020'nin EN çok kazandıran yatırım araçları

tugbahacibayramoglu

Korona virüsü gölgesinde oldukça sıkıntılı günler geçirdiğimiz 2020 yılı, yatırımını akıllıca yapanlar için oldukça kazançlı geçti. Altın, döviz, mevduat, gümüş, bitcoin gibi yatırım araçlarının bir yıl boyunca parasını değerlendirmek isteyenlere ne kadar kazandırdığını merak ediyor musunuz?

İçindekiler

DolarDolar uzatan adam

Parasını dolar alarak değerlendirenler için hareketli bir yıl oldu. 6 Ocak 2020’de dolar 5,96 TL’den işlem görürken, yıl sonunda 7,40 TL’den kapandı. Kasım ayında bir hayli yükselen dolar 9 Kasım’da 8,50’ye kadar yükseldi. Doların yıllık getirisi ortalama %24 oldu.

EuroEuro

Yılın ilk haftasında piyasada 6,67 TL’den işlem gören Euro yılı 9,10 TL’den kapadı. Tıpkı dolardaki gibi Kasım ayında Euro da zirve yaptı. 7 Kasım’da 10,12 TL’yi geçen Euro’daki yıllık artış ortalama %36.

AltınAltın ve Kağıtlar

Altının gram fiyatı yıl başında 300 TL’ydi. Seneyi 455 TL’den kapadı. Ancak Kasım ayında tıpkı dövize bağlı yatırım araçlarındaki gibi oldukça yükselen altının gram fiyatında 535 TL’ye kadar çıktı. Yıl içerisinde %75’lere varan artışlar yaşandı ve yıllık değer kazancı ortalama %50 civarı oldu. Çeyrek altın fiyatı 5 Ocak’ta 492 TL’ydi. 7 Kasım’da 884 TL’ye kadar yükseldi.

Gümüşgumus

Senenin en çok konuşulan yatırım araçlarından biri de gümüş. Seneye gramı 3,5 TL’den başlayan gümüş, 31 Aralık’ta 6,32 TL’den işlem gördü. Kasım ayında zirve yapan gümüşün gram fiyatı 7 Kasım’da 7 TL’ye kadar çıkmıştı. 10 aylık kazancı %100’ü bulmuştu. Yılı da ortalama %80 kazançla kapadı.

Bitcoinbitcoin

2020 yılında kripto paralarda hızlı bir artış yaşandı. Yılın ilk haftasına 44.000 TL civarında başlayan bitcoin yılı 212.000 TL’den kapadı. Bitcoin’in hem kendi artışından hem de dolar TL artışından dolayı yatırımcısına kazancı daha da fazla oldu. Parasını bitcoinde değerlendirenler yıllık ortalama %400’e yakın kazanç elde etti. 1 Ocak 2020'de 8.327 dolardan işlem gören Bitcoin, 31 Aralık 2020 tarihinde 28.214 dolardan kapandı. 2021 yılının ilk haftasında da Bitcoin’deki artış sürüyor. Bitcoin hesaplamalarında 31 Aralık’ı baz aldık. TL’nin dolar karşısındaki değer kaybından dolayı da TL bazında kazancı daha yüksek görünüyor. Yılın en çok kazandıran yatırım aracı açık ara bitcoin oldu. Kripto paralar önümüzdeki yıllarda da en çok konuşulacak yatırım aracı olacak gibi duruyor. Ancak hala bazı riskleri olduğunu unutmayalım. Herhangi bir merkez bankası tarafından basılmaması, arkasında bir devlet gücünün olmaması riskini arttırıyor. Yılbaşından bu yana da bitcoindeki artış sürüyor.

Banka mevduat faiziBanka

Bankaların mevduat faizleri yıl içerisinde değişiklik gösterdi. Aralık ayı sonu itibariyle bankadan bankaya değişmekle birlikte %18’i bulan faiz oranı var. Mevduat faizi diğer yatırım araçlarına göre garantili olması sebebiyle risk almak istemeyenlerin tercihi olmaya devam ediyor.

Not: Bu yazı yatırım tavsiyesi değildir. Yatırım araçlarındaki fiyat grafiklerine bağlı olarak hazırlanmıştır.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN