Bu yıl sağlıklı besleneceğim, düzenli spor yapacağım, yeni bir dil öğreneceğim, yeni bir ülkeye hatta kıtaya seyahat edeceğim ve daha fazlası… Yeni yıl yaklaşırken pek çoğumuz hayatımızla ilgili yeni kararlar alıyoruz. Ancak yapılan araştırmalara göre iş bu kararları hayata geçirmeye gelince o kadar iyi değiliz. Peki, çok gezenler bu konuda ne diyor? Konuyu Türkiye'nin en sevilen seyahat blog yazarları ve Instagram fenomenleri ile konuştuk. 

İçindekiler

Birol BALİ - Instagram Fenomeni / Fotoğrafçı @balibey

Instagram’da maceralarını severek takip ettiğimiz Birol Bali veya bilinen adıyla Balibey 2018’de bir süredir üzerinde çalıştığı fotoğraf turlarına ağırlık vermeyi planlıyor.

2017’ye girerken hayatınıza dair ne kararlar almıştınız?

2017'de "Balibey ile fotoğraf turları" planlamıştım. Profesyonel fotoğraf çekimlerine (katalog, mimari, portre) ağırlık verme kararı almıştım. Ayrıca 8 ülkeye gitmeyi düşünüyordum.


2017’de bu kararların kaçını/hangilerini gerçekleştirebildiniz?

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik sıkıntılar yüzünden fotoğraf turunu gerçekleştiremedim. Profesyonel fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdim fakat portre çekimleri ön plandaydı. Hiç planda olmayan tanıtım filmleri çekmeye başladık ve bu da yılın sürprizi oldu benim için. 4 ülkeye gidebildim; Belçika, İngiltere, Lübnan, Portekiz.

2018’e dair kararlarınızın ne kadarını gerçekleştirmeyi umuyorsunuz?

2018 için "Balibey ile fotoğraf turları" ağırlıkta olacak. Hem yurt içi hem de yurt dışı. Kaçkarlar, Likya Yolu, Mardin, Kapadokya, Isparta turlarını hazırlıyoruz. Kendi turlarım sayesinde gitmediğim 8 şehre gitmeyi planlıyorum. Ayrıca yurt dışında da 4 farklı ülke ve şehir hedefimde.

Balibey

Uçak Bileti

Cüneyt DURHAN - Seyahat Blog Yazarı @gezgininayakizleri 

Seyahat Blog Yazarı Cüneyt Durhan’ın ise bu yılki planlarında Güney Amerika, Uzak Doğu ve Avrupa gibi pek çok heyecan verici rota var. Üstelik Türkiye’den ve yurt dışından sürpriz noktalar da gelebilir.

2017’ye girerken hayatınıza dair ne kararlar almıştınız?

2017 yılında daha fazla yolda olabilmek için projelerim ve gezilerim vardı. Bunun en önemli ayaklarından biri Türkiye Tanıtım Filmi, Kırgızistan ülke tanıtım filmi ve Dünya Drone Filmi etap gezilerini gerçekleştirmekti. 2017 yılı hedeflerim içerisinde ülkemizden 26 şehir, Hindistan, Nepal, Afrika kıtasında Tanzanya, Kenya, Uganda, Ruanda Zambiya ve Güney Afrika vardı. Aynı zamanda hedeflerim arasında Kırgızistan’ı tamamıyla gezmek istiyordum. Planladığım yerlerden biri ise İsrail ve Kudüs olmuştu.

2017’de bu kararların kaçını/hangilerini gerçekleştirebildiniz?

Karar verdiğim gezilerimden İsrail – Kudüs haricinde tüm hedeflediklerimi gerçekleştirdim.

2018’e dair kararlarınızın ne kadarını gerçekleştirmeyi umuyorsunuz?

Güney Amerika, Uzak doğu ve Avrupa kıtalarında olmayı hedefliyorum. Her zaman hedeflediklerimi gerçekleştirebileceğimi düşünüyorum, tabi ki sağlık buna müsaade ederse.

Gezginin Ayak İzleri

Duygu ŞAR & Bilgehan ÇELİK - Sosyal Medyanın Gezgin Çifti @bizevdeyokuz

Gezgin çift Biz Evde Yokuz bu yıl evlilik, Evde Yoklar Ormanı projesini hayata geçirmek ve ekstrem balayı gibi hayallerini gerçekleştirmek için yola çıkıyor.

2017’ye girerken hayatınıza dair ne kararlar almıştınız?

Küçük hedeflerin çoğunun üzerini çizdiğimizden bizim için önem teşkil eden 3 konudan bahsetmek isteriz:

2015'te nişanlandığımızdan beri her yıl aldığımız karar o yaz şu düğün dernek işini yapmak ama bir türlü ayarlayamadık. Ağustos'ta nişanlandığımız için 2015'i kaçırdık, 2016'da 2017'yi bekleyip, para biriktirip güzelce kutlayalım dedik, 2017'de de zaman bulamadık. Diğer aldığımız bir karar da Evde Yoklar Ormanı yapmaktı. Diğer bir kararımız da çoluk çocuğa karışmadan yapmak istediğimiz tüm ekstrem şeyleri yapmak. Çocuk gezmemize engel değil ama sırtında bebekle Kilimanjaro'ya tırmanamayız. :)

2017’de bu kararların kaçını/hangilerini gerçekleştirebildiniz?

Bahsettiğim hedeflerin hepsi uzun planlama gerektiren süreçler. İzlanda'ya gitmek istiyorum diyerek bir bilet almak kadar şipşak değiller. O yüzden her birinin %50'ini gerçekleştirebilmiş olmaktan bile mutluyuz. 2017'de evlenemedik ama hiç olmadığı kadar aşama kaydettik. Düğün yeri baktık, teklif topladık, davetli listesi çıkardık. 2018'den epey ümitliyiz. Evde Yoklar Ormanı için epey yol kat ettik ama bürokrasi engellerine takıldık. Orman Bakanlığı ve çeşitli çevre kuruluşları ile görüştük, sponsorluk ve bağış konularındaki yasal prosedürleri inceledik... Çocuksuzken yapmak istediğimiz şeyleri de balayı olarak düşünüyoruz. Tipik balayı tatillerinden olmayacak bizimkisi, ama zaten biz de çok klasik bir çift değiliz. :)

2018’e dair kararlarınızın ne kadarını gerçekleştirmeyi umuyorsunuz?

Yola hepsini gerçekleştirmek için çıkıyoruz.

Biz Evde Yokuz

Deniz PEHLİVAN - Seyahat Blog Yazarı @birhayalinpesinde

Bir Hayalin Peşinde adlı blogu ve Instagram hesabıyla yola çıkmak isteyenlere ilham veren Deniz Pehlivan ise 2017’ye 10 ülke gezme kararıyla başlamış ve fazlasını yaparak 24 ülke görmüş. Eksik kalan ne varsa 2018’de tamamlamayı planlıyor.

2017’ye girerken hayatınıza dair ne kararlar almıştınız?

En az 10 ülke gezeyim; 2000 sayfa yazı yazarak deneyimlerimi okuyuculara aktarayım ve en önemlisi sağlığım yerinde olsun dileklerim vardı. Bir de İspanyolca öğrenmeyi hayal etmiştim.

2017’de bu kararların kaçını/hangilerini gerçekleştirebildiniz?

Yaklaşık 24 ülkede bulundum ve 2000’den fazla sayfa yazı yazdım. Sağlığım da gayet yerinde ama ne yazık ki İspanyolca diline henüz başlayamadım bile.

2018’e dair kararlarınızın ne kadarını gerçekleştirmeyi umuyorsunuz?

Bu sene hepsini tamamlamayı planlıyorum.

Deniz Pehlivan

2018 sizin yılınız olsun!

Peki, 2018 için aldığınız kararları gerçekleştirmek için başka neler yapabilirsiniz? İşte, bizden birkaç tüyo…

Hayallerinizi net hedefler haline getirin

Hayallerinizi gerçeğe dönüştürme yolunda atabileceğiniz adımlardan en önemlisi bunları mümkün olduğunca belirli ve net hedefler haline getirerek somutlaştırmak. Bu sayede başlangıçta sadece bir düşünce olsa da zamanla bu hayalinize nasıl ulaşacağınız konusunda akıl yürütebilir, algıda seçicilikle fırsatları yakalayabilir ve her gün üzerinde çalışarak daha fazla yaklaşabilirsiniz. Örneğin bu yıl Kapadokya'yı balonla gökyüzünden görmeyi ve bölgenin ünlü taş otellerinden birinden kalmayı planlarınızın arasına alaiblirsiniz. Hatta şimdiden Nevşehir uçak biletlerini karşılaştırmaya başlayabilirsiniz

Balonlar

Harcamalarınızı düzenleyin

Ülkemizde veya yurt dışında yeni yerler görmek ve diğer hedeflerinize kaynak ayırmak için harcamalarınızı düzenlemeye çalışabilirsiniz. Dil kursuna, spor salonuna yazılmak veya başka ülkelere seyahat ederek yepyeni kültürlerle tanışmak için ihtiyacınız olan bütçeyi belirledikten sonra kira ve faturalar gibi zorunlu harcamalar dışında kalanları azaltarak hedefinize ulaşmaya çalışın. Son yıllarda gezginlerin en fazla ilgisini çeken yerlerden Sri Lanka'yı veya Tayland'ı görmek isterseniz, harcamalarınızı düzene sokarak kaynak yaratabilirsiniz. 

Sri Lanka

Bir hayal ortağı belirleyin

Bu yıl Avrupa’nın tarihi caddelerinde turlamak veya Uzak Doğu’da heyecan verici bir maceraya atılmak gibi planlarınız varsa, bunun için sevdiklerinizden birini hayal ortağı olarak belirleyin. Bu sayede çok istediğiniz şeyi gerçekleştirmek için birlikte plan yaparak yolculuğu daha keyifli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz. Üstelik tam olarak hedefinize ulaşamasanız bile beraber zaman geçirmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Mardin

Harekete geçin

Yorgunum, hava soğuk, sonra düşünürüm bahaneleriyle hedeflerinizi ertelemeyin. Tüm engelleri unutun ve bu yolda bir adım atın. Adımlar ilerledikçe hedeflerinize yaklaştığınızı göreceksiniz.

Nemrut Dağı


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN