Bir yılı daha geride bıraktık. Finansal açıdan genel anlamda zor bir yıl geçirdik ancak bazı kolaylıklar da hayatımıza girdi. İhtiyaç kredilerinde vade sınırının 48 aya çıkması, konut kredisinde faiz oranlarının 120 ayda %0,88’e kadar gerilemesi gibi tüketiciye kolaylık sağlayan gelişmeler oldu. Dilerseniz 2016 yılında Enuygun.com kullanıcılarının alışkanlıklarına birlikte göz atalım.

İçindekiler

48 ay vadeyi sevdik

İhtiyaç kredilerinde vade sınırının 36 aydan 48 aya çıkması tüketici tarafından olumlu karşılandı. İhtiyaç kredilerinde en çok tercih edilen kredi kampanyaları 48 ay vadeli krediler oldu. 48 ay vadeli kredilerde örneğin 20.000 TL kredinin aylık taksitleri 586 TL’ye kadar geriledi. İhtiyaç kredilerinde en çok aranan kredi tutarı da 20.000 TL oldu. İhtiyaç kredisinde Enuygun.com üzerinden en çok başvuru ise Haziran ayında yapıldı.

Konutta en çok 100.000 TL aradık

Ağustos ayında düşen konut kredisi faiz oranları konut pazarını da hareketlendirdi. Ağustos ayında bir anda bir çok banka konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına çekmişti. %1,15 %1,20’ye kadar çıkan konut kredisi faiz oranları %0,95’e kadar geriledi. 120 ayda bu sıralar %0,88 faiz oranıyla kredi kullanabiliyoruz. Bu ani faiz indirimi sonrasında Enuygun.com’den en çok konut kredisi başvurusu da Ağustos ayında oldu. Enuygun.com’dan en çok 120 ay vadeli 100.000 TL ve 50.000 TL kredi araması yapıldı. Başvurular da en çok bu tutarlara yapıldı. Taşıt kredisinde ise en çok 48 ay vadeli 30.000 TL kredi başvurusu yaptık.

 

Kişiye özel faiz oranı

2016’da kredilerle ilgili dikkat çeken bir başka gelişme de yüksek tutara daha az faiz oranı istenmesi ve kişiye özel faiz oranı uygulaması. Bir çok banka kredi notu yüksekler için daha az faiz oranı uyguladığı kredi kampanyaları sundu. Yine bankaların bir çoğu yüksek tutarlı ve 48 ay vadeli krediler için daha düşük faiz oranı istedi. Pek çok kampanya bu özelliğiyle öne çıktı. Genel olarak ihtiyaç kredilerinde faiz oranının düşmesini bekledik ancak bu beklentiyi sadece konut kredisinde gördük.

Mevduatta Hoşgeldin faizi

2016’da parasını mevduata yatıranların kazancı yıllık ortalama %9 ile %11 aralığında oldu. Ancak bankaların bir çoğu ‘Hoşgeldin faizi’ olarak %12 ya da üzerinde faiz imkanı sundu. Dolara yatırım yapanın ortalama %20 oranında kazandığı 2016 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarına ilgili yazımızdan bakabilirsiniz. Tüketiciler 2016 yılında vadeli gibi çalışan vadesiz hesapları tercih etti. Yani para çekmek istediğinizde çektiğiniz tutarın dışında faizin bozulmadığı hesap türlerini sevdik.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN