2016'da en çok kazandıran yatırım araçları

tugbahacibayramoglu

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2016 yılı ekonomik ve siyasal gelişmelerle adından çok söz ettiren bir yıl oldu. Özellikle yılın son çeyreğinde dolar ve döviz kurlarında belirgin bir yükselme gözlendi. Sizce 2016’da parasını en çok hangi yatırım aracına yatıran kazandı dersiniz? Gelin birlikte bakalım...

İçindekiler

Dolar

Dolar yılın son çeyreğinde art arda rekorlar kırdı, hatta bir ara 3.60 TL'ye kadar yükseldi. Geçtiğimiz yıl Ocak ayının ilk haftası 2.96 TL dolayındaydı. Aralık ayında ise 3.51 TL seviyelerinde durdu. Yıl sonunda dolardaki artıştan çok söz ettik ancak parasını dolara yatıran yaklaşık %20 kazandı. Yani 100 TL’sini dolara yatıran bir kişinin kazancı yaklaşık 20 TL oldu.

Euro

Doların dışında dövize yatırım yapanların en çok sevdiği bir başka yatırım aracı da euro. 2 Ocak’ta Euro kuru da 3.21 TL iken, Aralık ayında 3.66 TL’ye yükseldi. İngiltere’nin Brexit kararı nedeniyle bir hayli dalgalanan Euro, yatırımcısına ortalama %15 kazandırdı. 100 TL'sini Euro'ya yatıranın kazancı 115 TL oldu.

 

Altın

2016’da en çok kazandıran yatırım aracı ise altın oldu. Eskilerin vazgeçemediği güvenli liman olarak adlandırılan altın, yatırımcısına tam %30 kazandırdı. 100 TL’si ile altın alan bir kişinin kazancı 130 TL oldu.

Borsa

2016 yılında en az kazandıran yatırım aracı ise borsa oldu. Parasını Borsa İstanbul’da değerlendirenlerin kazancı ortalama %8.2 ile sınırlı kaldı.

Banka mevduat faizi

Mevduat faiz kazancı aslında bankada bankaya değişiyor. Bankalar genelde %9 ile %11 aralığında ortalama bir aylık faiz kazancı veriyor. Buna göre yatırımını bankada mevduat faizine yapanlar da ortalama %10 kazandı. Yani 100 TL’ye 10 TL kazanmış oldu.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN