2013 borçlarınızdan kurtulduğunuz yıl olsun!

betulsungurlu

Bir yılı daha geride bırakırken kimileri yeni yıla “borçları” ile kimileri de “tasarrufları” ile giriyor. Mutlu tasarruf sahiplerine doğru yatırım kararları alacakları kazançlı bir yıl temenni ederken, yeni yıla borçlu gireceklere de 2013’ün borçlarını kapatacakları hatta tasarrufla bitirecekleri bir yıl olmasını diliyoruz.

Tüm bu dileklerin gerçekleşebilmesi için ise hedef belirlemek ve hedefe gidecek yolu takip etmek oldukça önemli! Siz de çok vakit kaybetmeden adım adım 2013 borç yapılandırmanızı planlayın.

İçindekiler

Yılsonu kısa vadeli borç durumunuzu belirleyin.

Kredi kart, ihtiyaç kredisi, eş dost akrabaya olan borçlarınız gibi kısa vadeli borçlarınızın tümünü alt alta toplayarak işe başlayabilirsiniz. Hedefiniz 2013’te biriken borçlarınızı kapatmak ise toplam borç tutarınıza alabileceğiniz 12 ay vadeli kredileri https://www.enuygun.com/kredi/ihtiyac/ adresinden gözden geçirin. Aylık taksitleri ödeyebilecek durumda iseniz en uygun krediye başvurup borçlarınızı birleştirin ve yılın kalanında harcamalarınızı başka bir kredi ya da borç almayacak şekilde planlayın. Eğer 12 ay vadeli kredilerin taksitleri sizi zorlayacaksa hedef tarihi biraz daha uzatabilirsiniz. Sonuca ulaşabilmek için gerçekçi hedefler koymanın çok daha önemli olduğunu unutmayın.

  1. Krediniz reddedilirse pes etmeyin.

Mevcut borçlarınızdan dolayı kredi başvurunuza olumlu yanıt alamadıysanız bir başka bankaya başvurabilirsiniz. Eğer krediniz birkaç bankadan birden reddedildiyse hali hazırda borçlu olduğunuz bankalar ile görüşün. Amacınızın borçlarınızı birleştirerek ödemek olduğunu anlatın. İlk olarak kredi kart borcunuzun en fazla olduğu banka ile görüşebilirsiniz. Karşılıklı taksitli bir ödeme planında anlaşabilirsiniz. Gerekirse bunu tüm banka kredi kartlarınız için yapın. Amacınız borç kapatmak ve planınız gerçekçi ise bankalarla anlaşmak daha kolay olacaktır. Önce siz inanın ve harekete geçin!

  1. Yılsonu uzun vadeli borç durumunuzu belirleyin.

Hali hazırda devam eden uzun vadeli bir konut krediniz varsa kredinizi yeniden yapılandırma seçeneklerini gözden geçirin. Özellikle son bir yıl içerisinde konut kredisi aldıysanız düşen konut kredisi faizleri ile ödeyeceğiniz faizden tasarruf edebilirsiniz. Sadece düşen faizler nedeniyle değil kredi taksitlerinizi ödemekte zorlanıyor ve bu durum giderek daha da borçlanmanıza neden oluyorsa kredi vadenizi uzatıp taksitlerinizi düşürmek için de refinansmandan faydalanabilirsiniz. Bu yapılandırmanın erken kapama ücreti gibi maliyetleri olabileceğini unutmayın. Durum değerlendirmenizi bankacınızla görüşebilirsiniz. Bu arada diğer bankaların konut kredisi faiz oranlarına da bakmayı ihmal etmeyin. Kredi yeniden yapılandırmanız için bir başka banka daha avantajlı olabilir. https://www.enuygun.com/kredi/konut/ adresinden seçenekleri görebilirsiniz.

  1. Tasarruf etmenin yollarını arayın.

Maaşlı çalışan, emekli ya da geliri düzenli olmayan serbest meslek sahipleri… Gelir düzenimiz birbirinden farklı olsa da hepimizin aylık sabit giderleri var: Elektrik, su, doğalgaz, kira, eğitim, yiyecek-içecek, giyim, tatil-seyahat vb. Tüm bu kalemlerde tasarruf etmenin ise yüzlerce yolu var. Bunları uygulamaya başlayarak gelirinizde hem borçlarınız hem de belki birikim için yer açabileceğinizi unutmayın. https://www.enuygun.com/bilgi/tasarruf-etmenin-101-yolu yazımızdan 2013’e girerken size kolay gelebilecek tasarruf yollarını uygulamaya başlayabilirsiniz.

  1. Hedefe sadık kalın.

Hedefi belirleyip plan yaptıktan sonra geriye sadece planı uygulamak kalıyor gibi görünse de bu her zaman kolay olmayabilir. Kısa vadeli borçları kapatmak üzere yaptığınız bir senelik plana uymak konusunda her an aynı motivasyona sahip olamayacağınız gibi beklenmedik harcamalar planlarınızın bir miktar sapmasına neden olabilir. Bunun için örneğin aylık kredi kart borcunuzun tamamını ödemek gibi prensipler geliştirebilirsiniz. Ayrıca söz konusu olan aile bütçesi olduğu için hedef ve planınızı ailenizle paylaşabilir, onların da bu bir yıl içerisinde desteğini isteyebilirsiniz. Hedefin gerçekleşmesi halinde ailenize 2014’e girerken bir ödül planlamak da işe yarayabilir.

Mutlu seneler!

 


betulsungurlu
Betül Sungurlu
129 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN