Küremize bakıp söylemeyeceğiz tabi ama evimizi etkileyecek doğalgaz ve elektirik faturaları, çarşı-pazar alışveriş, istihdam ve zamlar konusuyla ilgili 2012'nin ilk çeyreğinde geçerli olacağını düşündüğümüz haberlerimiz var. Önümüzde görünür olanın sis perdesini aralamak yani bilgi bizi geleceğe hazırlayacak.

Konularımızı şöyle derli toplu verirsek altı maddede sıralayabiliriz:

İçindekiler

Genel ekonomik büyüme

TÜİK tarafından yayınlanan büyüme rakamlarına göre %8,2'lik büyüme ile dünyada büyüme hızında Çin'den sonra 2. sırada olan Türkiye 2012'de de dünyanın güvenilir ekonomileri arasında yer alacak. Bu yılın en tepki çeken zammı olan ÖTV konusunda geriletme çabalarından geçtiğimiz günlerde de bahsetmiştik.

Zamlar

Şu an genel eğilim ÖTV zammını yansıtmaksızın yapılan satışlarda. Yine çok konuşulan benzin, sigara zamları da geriletilerek ilk tepkiyi hafifletmek üzere bir önlem gibi algılanabilir.

Zamlardan bahsetmeye devam edelim, asgari ücret önümüzdeki günlerde belirlenecek, işçilerin talebi en düşük devlet memuru aylığı baz alınarak zam oranı belirlenmesi yönünde, şimdilik görünen ise, asgari ücrette yüzde 3 artı 3 artış yapılması yönünde. İstihdam ve Türkiye'ye gelecek yatırım ve yabancı sermaye konusunda da beklenti büyük, özel sektör içinde beklenen maaş zamları ortalama %8 oranında.

Doğalgaz faturaları

Doğalgazda 2012 yılı ile birlikte yeni bir uygulamaya geçilecek, tavan fiyat! Doğalgaz dağıtım şirketleri belirlenen tavan fiyatın üzerine çıkamayacaklar. Bunun doğal sonucu olarak rekabet artacak ve isteyen dağıtım şirketi abone sayısını veya satışları artırarak ya da maliyetleri azaltarak tavanın altında birim hizmet bedeli uygulayabilecek. Böylece şirketin kârlılığı artırılabilecek. Bu yeni sistemde tüketiciler için de iyi haberler var; buna göre, tarife dönemi içerisinde yapılan kârın bir bölümü gelecek tarife döneminde tüketicilere aktarılacak.

Elektrik faturaları

Benzeri sevindirici haberi elektrik faturaları için vermek şimdilik haberler ekseninde pek mümkün değil gibi, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen kaçak elektrik sorunu sebebiyle bölgesel bazlı faturalara %25 oranında bir yansıtma yapılacak. Ancak bu uygulamanın kesinliği ve alacağı tepkiler ardından devamlılığını birlikte göreceğiz.

Sabit telefon, GSM ve İnternet faturaları

Aboneler tarife seçimi dışında dilerlerse aylık faturalarına üst sınır da belirleyebilecekler. Böylece sabit telefon, GSM ya da internet aboneleri olarak bizler, aylık kullanımlarımızın kontrolünü eline alabilecek ve sürpriz faturalarla karşılaşmaktan kurtulacağız.

Biraz da alışveriş

Giyim kuşam, elektronik, alım-satım konusunda alıştığımız e-ticaret siteleri artık çarşı-pazar alışverişlerimizi de yönlendiriyor. İndirim kuponları, fırsat siteleri derken, indirim ve fırsat kovalama fikri iyice yerleşiyor. e-ticaret sitelerini ve alışıp kullandığınız marketlerin, indirim günlerini internet üzerinden takip edip alışverişinizi evinizden çıkmadan yapma şansınız var ve bu kullanım alışkanlığı da giderek yerleşiyor.

Kredi faizleri konusunda bankacılar 2012 ilk çeyrekte faiz oranlarında bir düşüş beklemediklerini belirtiyorlar. Ancak önümüzdeki günlerin ekonomik dengelerine bağlı olarak kredi hacmini talebin belirleyeceği konusunda görüş birliği ve ihtiyaç kredilerinde faiz oranları düşüşüne dair beklentileri de var.

Bu tablo bizlere güzel bir yıla başlamak ve umut dolu olmak için tüm doneleri veriyor aslında. Tüketiciler olarak bizlere düşen karşılaştırma yapmadan satın alım yapmama noktasına yani bilinçli tüketim noktasına getiriyor.

Herkese şimdiden mutlu yıllar dileriz...


mugekanbay
Müge Kanbay
104 Yazı
İçerik editörü. Marmara İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 6 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN