Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Kutsal değerlerimiz var. Bu ülke öyle kolay kurulmadı. Nice canlar gitti, insanlarımız dört cephede savaştı. Analar sırtındaki hırkayı bile askerine yolladı. Canımızın yandığı bu günlerde ülkemizin kıymetini daha iyi anlayabileceğimiz, çocuklarımıza bu duyguyu aşılayabileceğimiz kutsal yerlerimiz var. “Çanakkale geçilmez” diyen, Anadolu'yu paramparça yapmak isteyen düşmana karşı amansızca mücadele eden yiğitlerimizin diyarı Çanakkale de böylesi bir yer. 100 yıl sonra bu toprakları yeniden ziyaret etmeye ne dersiniz?
Gelibolu Yarımadası inanın sadece benim değil, giden hemen herkesin aynı uhrevi duygulara kapıldığı bir yer. Farklı bir ağırlığı var bu toprakların. Sessiz ve derinden, savaşta yitip gidin binlerce gencin sessiz çığlıklarını duyar gibi oluyorsunuz.
Gelibolu Milli Parkı'na biraz da tarih bilgimizi irdeleyerek gitmekte fayda var. Çanakkale'ye bağlı Gelibolu Yarımadası, İstanbul'a yaklaşık 3,5 saat uzaklıkta. Herkes gidebilir çünkü birçok belediye buraya ücretsiz tur düzenliyor. Mutlaka gidin, görün. Böylesine yeşil, böylesine muhteşem manzaralı bir yerde sessiz kalmak ve yalnızca düşünmek istiyorsunuz. Bastığınız topraklar veriyor bu duyguyu. Şehitlik Anıtı'nın olduğu yerde artık ister istemez hayatı sorguluyor, şehitlerin neler yaşadığını kalbinizin derinliklerinde hissediyorsunuz.
Anafartalar Tepesi'nden Marmara Denizi'nin bittiği, Ege Denizi'nin başladığı yere doğru manzaranın büyüsüne kapılırken derin bir yalnızlık da kaplıyor insanın içini. Burası gerçekten görmeniz gereken, dolaşırken içinizin saygıyla dolacağı bir yer. Gelibolu Milli Parkı'nda sadece bizim şehitlerimizin mezarı yok. Anzaklardan İngilizlere, farklı milletlerden askerler için de yapılmış şehitlikler var. Özellikle Avusturyalı, Yeni Zelandalılar için Çanakkale kutsal bir yer. Çünkü Çanakkale Savaşı sonrasında onlar da İngiliz sömürgesinden çıkıp bağımsızlık mücadelesi vermişler. Çanakkale Şehitliği Anıtı savaşta kaybettiğimiz yaklaşık 250 bin şehidimiz adına yapılmış. 1952 yılında başlayan yapım çalışmaları finansal nedenlerden dolayı bir süre durmuş. Hatta o dönemde Milliyet gazetesi tarafından ülke genelinde bir bağış kampanyası bile düzenlenmiş.
Gelibolu Milli Parkı içinde savaş zamanında top atışlarının yapıldığı çok sayıda tabya da var. En tepedeki Çanakkale Şehitliği Anıtı ise tüm görkemiyle dimdik ayakta duruyor. Öylesine bir savaş yaşanmış ki burada, şarkılara türkülere dahi konu olmuş. Burada Çamburnu, Kabatepe ve Bigalı Köyü Atatürk Evi adlı müzeleri de gezebilirsiniz. Yine Türkiye'de alanında tek olan Piri Reis Müzesi de Gelibolu'da yer alıyor. 18 Mart haftasında çocuklarımızı da yanımıza alıp böylesi bir gezi yapmak hepimize iyi gelecektir. Dilerseniz hazır gitmişken boğazın kıyısına kurulmuş Çanakkale şehrini gezebilir; isterseniz Assos, Küçükkuyu gibi tatil yörelerine de uğrayabilirsiniz.