• Anasayfa
  • Blog
  • İkame araç nedir? İkame araç hangi şartlarda verilir?

İkame araç nedir? İkame araç hangi şartlarda verilir?

cigdemozdogan

Kasko sahiplerinin hasarlı araçlarının onarım sürecinde araçsız kalmamalarını sağlayan ikame (yedek) araç hizmeti kasko poliçesinde belirtilen şartlar çerçevesinde temin edilir.

Kaskolu araç sahibinin aracının onarımda iken de araçsız kalmaması günlük hayatını devam ettirebilmesini amaçlayan bu hizmet ve şartları hakkında tüm merak edilenler blog yazımızda!

İçindekiler

İkame araç ne demek?

araba-kazasi-sigorta

İkame araç, kaskonun karşılayacağı bir hasar sebebiyle aracınız onarımda iken, geçici bir süreliğine size sağlanan yedek araçtır. Bu hizmet, araç sahiplerinin olası hasar durumlarında araçsız kalmaması ve mağdur olmaması amacı ile genişletilmiş kaskoların çoğunda bulunmaktadır. Sigorta poliçenizi satın alırken, ikame araç hizmetinin süresini ve hangi durumlarda kullanılabileceğini belirleyebilir,aracınızın onarımı sırasında yedek araca ihtiyacınız olmayacağını düşünüyor iseniz bu teminatın poliçenizden çıkarılmasını da tercih edebilirsiniz. Böylelikle poliçe priminize bir miktar indirim sağlatabilirsiniz.

İkame araç teminatı, sigorta şirketleri arasında farklılıklar olmakla beraber küçük hasarlar, örneğin vuruk, çizik veya boya hasarları gibi durumlarda, aracın sürüş performansını etkilemeyen durumlarda ikame araç hizmeti sağlanmaz. Bunun için de genellikle 24 saati aşan onarımlar için ikame araç verilmesi temel şartır diyebiliriz.

İkame araç, aracınızın geçici olarak kullanılamaz hale gelmesi durumunda, sigorta şirketi tarafından sizin ihtiyaçlarınız ve poliçe şartlarını göz önünde bulundurularak sağlanır. Bu hizmet, aracınızın onarım sürecinde rutininizi sürdürebilmeniz için önemli bir avantaj sunar. Ancak, bu hizmetin kullanım koşulları ve maksimum kullanım süresi poliçede belirtilir. İkame aracın size kaç gün süre ile sağlanacağı aracınızın hasar onarımının kaç gün süreceği ile ilgili olup bu süre exper tarafından belirlenmektedir. Diğer bir deyişle ; exper hasar onarım gün süresini belirler bu süre kadarlık kullanımınız için sigorta şirketi yedek aracı kendisinin anlaşmalı olduğu araç kiralama şirketi aracılığı ile teslim almanızı sağlar ve ayrıca kiralık günlük ücreti araç kiralama şirketine bizzat yapar. Her durumda yedek aracı kullanım süreniz poliçenizde yazan ikame araç gün süre sınırını aşamaz.

Kasko poliçenizi detaylıca inceleyerek, hangi durumlarda ikame araç hizmetinden faydalanabileceğinizi ve bu hizmetin size ne kadar süreyle sunulacağını netleştirmeniz önemlidir. 

Hangi durumlarda ikame araç verilir?

exper-kasko

İkame araç hizmeti eğer poliçenizde bulunmasını tercih ediyor iseniz kasko poliçesi teminatları arasında süresini sizin belirleyeceğiniz şekilde yer alabilir.

Sigorta şirketleri genellikle kasko poliçelerinde sende iki hasar ve olay başına maksimum 7 gün,15 gün veya 30 gün seçenekleri sunarlar,tercih edeceğiniz süreye göre priminiz de değişiklik olacaktır.

Poliçenizde ikame araç teminatı bulunuyor ve poliçenizde yer alan teminatlardan birinden kaynaklı olarak aracınız kısmi hasar görmüş yani kasko poliçenizden hasar dosyası açılmış ve onarım süresi de exper raporuna göre ile 24 saati aşıyor ise sigorta şirketinizden ikame araç hizmeti talep edebilirsiniz. 

Bazı sigorta şirketleri sadece kısmi hasar sonucu onarım değil aracın pert olması durumunun da da ikame araç hizmeti sağlamakta.Poliçenin detaylarını inceleyerek, aracınızın hangi durumlarda ikame araç hizmeti kapsamına gireceğini ve hangi şartları sağlamanız gerektiğini net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Kasko poliçesinde ikame araç süresini seçerken neye dikkat etmek gerekir ?

arac-bakimi

Bazı marka araçlarda yedek parça tedariği yurtdışından yapılmakta ve bu tedarik süreci de aracın onarım süresini uzatabilmektedir. 

Ayrıca aracınız onarım da iken kullabileceğiniz yedek bir aracınız yok ise ve aracınız ile sık yolculuk yapıyor,gün içinde çok sık kullanımına ihtiyaç duyuyor iseniz ikame araç teminatında gün sınırını yüksek tutmanızı tavsiye ederiz.

Senede 2 olay ve her bir olay için 7 gün sınırlı,15 gün sınırlı yada 30 gün sınırlı olan alternatifler için sigortacınızdan teklif isteyebilir ve prim farkını da gözeterek tercihinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.

İkame araçtan faydalanmak için gereken şartlar nelerdir?

İkame araç hizmetinden faydalanabilmek için dikkate alınması gereken belirli koşullar bulunuyor. Bu koşullar, genellikle sigorta şirketlerinin belirlediği genel kriterlere dayanır ve her poliçe farklı detaylar içerebilir. Genel hatlarıyla ikame araç hizmetinden yararlanılması için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • Poliçenizde ikame araç teminatı bulunması gereklidir,her kasko poliçesinde özellikle dar kaskolarda bu teminat bulunmayabilir 

  • Aracınızın kasko kapsamına giren bir olay sebebi ile hasar görmüş ve kasko poliçenizden hasar dosyası açılmış olması gereklidir.

  • Aracınızın onarımının exper raporuna göre min.24 saati aşması gereklidir ve aracın size tedarik edileceği süre de exper raporu ile belirlenir.Bu süre her durumda poliçenizde belirtilmiş olan ikame araç maksimum gün sınırını aşamaz.

  • İkame araç sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu araç kiralama şirketi tarafından tedarik edilecektir. Sigorta şirketi ikame araç konusunda organizasyonu sağlayan ve günlük kira ücretini poliçe kapsamında karşılayan taraftır. Dolayısı ile ikame aracınız size teslim edilirken araç kiralama şirketi de standart araç kiralama prosedürlerini uygulayacaktır.Bunlardan birisi de ikame aracınızı kullandığınız süre içerisinde köprü geçişleri, otoyol kullanımları ve trafik cezaları gibi doğabilecek masraflarınız için kredi kartı bilginizi bulundurmak isteyebilir. Bu masraflar araç kiralama şirketinin değil, sigortalı kişinin sorumluluğundadır.

  • Poliçenizde segment garantisi olarak adlandırılan yani size gelecek olan ikame aracın iyi bir segmentte olmasını sigortacınızdan isteyebilirsiniz,ek bir prim ile bu hizmeti baştan satın almak mümkün.

  • Eğer kasko poliçenizde ikame araç segment garantisi tercih etmedi iseniz,yedek araç olarak size C yada D segment bir araç gelmesi olasıdır,ayrıca ikame araçta bulunan vitesin kendi aracınızdaki kullanımınıza uygun olmasına yani bu konudakendi aracınıza benzer bir araç teslim edilmesine mümkün mertebe dikkat edilecektir.

  • Aracınızın marka modeli ile aynı olan bir ikame araç teslim edilememe ihtimali vardır.

  • İkame aracın kullanım süresinin dolması durumunda aracın firmaya teslimi önemlidir,teslim edilmeyen gün kadarlık kiralama ücreti sigortalının sorumluluğundadır.

İkame araç hizmetinden faydalanmak için aracınızın kaza sonucu hasar görmesi ve belirlenen şartları sağlaması gerekir ancak bu şartlar, sigorta poliçesine ve sigorta şirketinin belirlediği politikalara göre değişkenlik gösterebilir. Tüm bu ayrıntıları göz önünde bulundurarak, poliçenizi dikkatlice incelemeniz ve ikame araç hizmetinin şartlarının bilinmesi son derece önemlidir.

Hangi durumlarda ikame araç alınmaz?

Sigorta şirketlerinin genellikle belirlediği şartlar doğrultusunda, belirli durumlar ikame araç teminini kapsam dışında bırakabilir. Bu şartları anlamak, ikame araç hizmetinin ne zaman sağlanmayacağını anlamak açısından oldukça önemlidir. İşte ikame araç sağlanmayan durumların bazıları:

  • İkame araç hizmetinden faydalanmak için öncelikle aracınızın onarımının kasko teminatları kapsamına giren bir olaydan yapılıyor olması yani kasko poliçenizden hasar dosyası açılmış olması gerekmektedir. Kasko konusundan kaynaklanmayan, (yani çarpma,çarpışma,yanma,3.kişilerin verdiği hasarlar vb)  bir hasar olmadan kendiliğinden oluşan araç arızaları kasko kapsamına girmediği için aracın arızası durumunda da ikame araç hizmeti sektördeki pek çok genişletilmiş kasko ürünü sağlanmayacaktır.Eğer olası bir araç arızası durumunda da ikame araç tercihiniz var ise poliçenizi satın alırken sigortacınıza bunu özellikle belirtiniz,buna yönelik poliçeler de mevcut.

  • Sigorta şirketleri genellikle vuruk, çizilme ya da boya hasarları gibi küçük hasarları, radyo teyp onarımı gibi sürüş performansını etkilemeyen ve aracın işlevselliğini bozmayan durumlar olarak kabul eder. Bu tip durumlarda genellikle ikame araç hizmeti verilmez çünkü sürüşte herhangi bir aksamaya yol açmaz ve onarım süresi oldukça kısa sürer.

Siz de poliçenizin detaylı bir şekilde gözden geçirmeli, hangi durumların ikame araç hizmetine dahil edildiğini ve hangilerinin kapsam dışında olduğunu incelemelisiniz

İkame araç nereden alınır?

arac-kiralama

“Yetkili servis ikame araç verir mi?”,"İkame araç sağlayanlar kimler?" gibi soruların yanıtları her zaman çok merak edilir fakat ikame araç, sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu araç kiralama firmalarından sağlanır. Bu araçlar, sigortalının asıl aracına benzer özelliklere sahip olacak şekilde dikkatlice seçilir. Sigorta sahibi, ikame aracın temin edildiği bölge veya şehirde kullanılmasının ardından aynı bölgeye iade etmekle yükümlüdür. Sigorta şirketleri, genellikle bu konuda anlaşmalı oldukları belirli araç kiralama firmaları üzerinden ikame araçları sağlar. İkame araç, genellikle sigortalının aracının onarım sürecinde ihtiyacını karşılamak adına geçici bir çözüm sunar ve genellikle sigorta poliçesi kapsamında belirli şartlar altında temin edilir.

Trafik sigortası yedek araç verir mi?

park-yerine-park-etmis-kirmizi-arac-

Trafik sigortası karşı tarafa verilen hasarları karşılayan bir sorumluluk sigortasıdır,bu sebeple eğer ki sigorta şirketiniz size poliçeniz de ek bir prim ile trafik sigortasına ek bir hizmet sağlamadı ise ikame araç teminatı yer almaz.Sektör uygulamalarına da bakıldığında trafik sigortasının yanında ek prim ile sağlanan ek hizmetlerde genellikle yol yardım yada mini onarım gibi hizmetlerin olduğunu, ikame araç teminatının trafik sigortasına eklenmediğinı söyleyebiliriz. 

İkame araç hizmeti kasko içerisinde yer alan bir teminattır.  

Kasko ikame araç km sınırı nedir?

arac-km-gostergesi

Herhangi bir kilometre sınırının aşıldığı durumda veya aracın kullanım amacı dışında bir şekilde kullanıldığı tespit edildiğinde, sigorta şirketi bazı durumlarda ek yükümlülükler talep edebilir.  İkame araç hizmetinin kilometre sınırlamaları poliçede belirtilen şartlara ve sigorta şirketinin politikalarına göre değişebilir. 

Kasko ikame araç süresi kaç gündür?

arac-sigortasi

İkame araç hizmetinin süresi poliçenizdeki şartlara bağlı olarak değişebilir. Kasko poliçelerinde genellikle ikame araç hizmeti senede iki olayla (hasar) sınırlı olmaktadır. Her bir olayda ise 7 gün,15 gün veya 30 gün şeklinde ikame araç gün süresini poliçenizi satın alırken belirleyebilirsiniz.Bu süreler hasar durumunda aracınız onarımda iken ikame aracın size tedarik edileceği maksimum gün sürelerini belirtir ve primleriniz bu sürelere göre değişkenlik gösterecektir.

Örneğin poliçenizde 15 gün ikame araç seçeneği belirledi iseniz size bir kasko poliçe yılı içerisinde aracınız onarımda iken senede iki kez ikame araç sağlanacağı ve her bir hasarda 15 günü aşan bir şekilde araç tedarik edilmeyeceğini söyeleyebiliriz. Aracınızın onarımı exper tarafından 8 gün olarak belirlendi ise de bu hasarınız sonucu aracınız onarımda iken 8 gün süresince ikame araç sağlanacak olup yıllık 1 olay hakkınız bu tedarik ile sona erecektir.

Kasko poliçe yılı içerisinde ikinci bir hasarınız olması durumunda yine maksimum 15 günlük bir hakkınız olacaktır yine aracın tedarik edileceği gün aynı şekilde experin onarım için belirlediği gün ile sınırlıdır.İlk hasarınızdan kalan kullanılmayan gün hakkının diğer hasar için olan ikame araç süresine devri gibi bir durum söz konusu değildir.

Sigorta şirketleri araç kiralama firmaları aracılığıyla ikame araç hizmeti sağlar ve hasar sonrası prosedürlerin tamamlanmasını takiben 1-2 gün içerisinde ikame aracını size teslim eder.Kasko poliçenizde belirlenen süreler ve uygulamalar şirketten şirkete farklılık gösterebilir.

 "İkame araç süresi uzatılabilir mi?" gibi çokça merak edilen bir diğer sorunun yanıtını ise eğer hasar onarımı devam ediyor iken bu talebiniz söz konusu ise prosedürel olarak hayır şeklinde cevaplandırabiliriz. Eğer aracınızın onarımı beklenen,exper tarafından raporlanan günü geçti ise sigorta şirketi ile irtibata geçmenizde ve bu talebinizi iletmeniz faydalı olabilir. Ex-gratia olarak adlandırılan bir uygulama ile sigorta şirketinizin size bu konuda ek destek sağlayıp sağlamayacağı konusunu değerlendirmeye alabilir. Hasar yaşamadığınız bir dönemde ikame araç sürenizin poliçenizde daha uzun süre olmasının daha iyi olacağını düşünüyor iseniz bu talebinizi sigortacınıza bildirebilirsiniz.


cigdemozdogan
Çiğdem Özdoğan
29 Yazı
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunu olduktan sonra, 2002 yılından bu yana Sigorta sektöründe farklı yöneticilik kademelerinde görev aldı. Bugüne kadar sigorta şirketlerinin Genel Müdürlük kadrolarında Satış, Acente Yönetim, Eğitim & Kalite, Digital Pazarlama ve Çağrı merkezi alanlarında uzmanlığını geliştiren Çiğdem, Wingie Enuygun Grup bünyesinde Sigorta Direktörü olarak görev alıyor. Çiğdem, Enuygun Sigorta’nın temsilciliğini yaptığı sigorta şirketleri ile ilişkilerini de yürüterek, Enuygun Sigorta'nın insurtech yöntemlerini daha yoğun kullandığı ve müşterilerine en iyi sigorta deneyimini yaşattığı sürekli gelişen ve büyüyen bir organizasyon yaratmayı hedefliyor.
Popüler Yazılar
Kaskolu araç pert olursa ne olur?
Çiğdem Özdoğan
Çiğdem Özdoğan
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991602
Otomatik BES için maaşınızdan ne kadar kesinti yapılacak?
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991560
Kasko hasarsızlık indiriminin bozulmadığı haller nelerdir
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991220
Özel diş tedavisi de SGK kapsamına giriyor
Tuğba Hacıbayramoğlu
Tuğba Hacıbayramoğlu
A7ADBFD8-24A5-46F8-AB3F-8A3D7CFE3E991112
Popüler Sigorta Yazıları
Uzman Yazarlar