Dünyanın en zengin insanlarını merak ediyor musunuz? İşte sizlere 2013 yılında dünyanın en zengin 10 insanı ve yaptığı işler.

Carlos Slim: (Meksika 73 milyar dolar)

Carlos Slim: (Meksika 73 milyar dolar)

Telekomünikasyon sektöründe Telmex ve America Movil firmalarının sahibi Meksikalı işadamı. 2007 yılında 74 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Carlos Slim, bu unvanını 2010 ve 2011 yıllarında da sürdürdü. Slim'in kökenleri Osmanlı imparatorluğuna dayanıyor. Süryani asıllı Slim'in babası, 1902'de vatandaşı olduğu Osmanlı İmparatorluğu'nda askerlik görevini yapmamak için Meksika'ya kaçmış bir Lübnanlı. O gemiyle başlayan Meksika serüveni, aileyi bir anda dünyanın en zenginleri listesine taşımış.

Bill Gates: (ABD 67 milyar dolar)

Bill Gates: (ABD 67 milyar dolar)

Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates, 2009 yılında 60 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanını almıştır. Bilgisayar dünyasıyla başlayan bu başarı hikayesiyle dikkat çeken Gates, artık kendisini hayır işlerine adamıştır. Bill Melinda Gates Vakfı'nın başkan yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Amancio Ortega Gaona: (İspanya 57 milyar dolar)

Amancio Ortega Gaona: (İspanya 57 milyar dolar)

İspanyol moda ve tekstil yöneticisi ve İspanyol giyim holdingi Inditex'in kurucu başkanıdır. Avrupa'nın en zengin kişilerinden ve 2013 yılı itibariyle Dünya'nın en zengin 3. kişisidir. İnditex Şirketler Grubu'nun (Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka) şirketlerinin başkanıdır. Gaona sade yaşamıyla dikkat çeken bir zengindir. 57 milyar dolarlık serveti var.

Warren Edward Buffett: (ABD 53,5 milyar dolar)

Warren Edward Buffett: (ABD 53,5 milyar dolar)

ABD'li iş adamı, hisse senedi yatırımcısı ve hayırseverdir. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin sahibi ve Forbes Dergisi'nin "2008 Milyarderler Listesi’ne göre 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanıdır. Warren Merkezi Omaha, Nebraska olan Berkshire Hathaway adlı Holding'in kurucusudur.

Larry Ellison: (ABD 43 milyar dolar)

Larry Ellison: (ABD 43 milyar dolar)

Dünyanın 5. en zengin insanı Lawrence Joseph Ellison, veri tabanı yazılımı firması Oracle'ın kurucusu ve CEO'su dolar milyarderi işadamıdır. Bill Gates'in en büyük rakiplerinden olan Ellison, jet uçaklarına ve yat yarışlarına da oldukça meraklı. Ellison, özellikle yaşlılık konusunda yapılan araştırmalara destek oluyor. 43 milyar dolarlık servetiyle 5. sırada yer alıyor.

Charles Koch: (ABD 34 milyar dolar)

Charles Koch: (ABD 34 milyar dolar)

Dünyanın en zenginleri listesine giren bir başka Amerikalı iş adamı ise Koch İndustries’in CEO’su Charles Koch’tur. 1967 yılında ele aldığı aile şirketini kat kat büyüterek bu günlere gelmiş bir işadamı. 77 yaşındaki Koch, 34 milyon dolarlık servetiyle listede 6. sırada yer alıyor.

David Koch: (ABD 34 milyar dolar)

David Koch: (ABD 34 milyar dolar)

David Koch, dünyanın en zenginleri listesine 6. sıradan giren kardeşi Charles Koch’un ardından yine 34 milyon dolarlık servetiyle 7.sırada yer alıyor. ‘Kochtopus’ lakapli Kansas’lı bir şirketinin sahibiler. Şirketin yılda yaklaşık 90 milyar dolarlık cirosu var. ABD’nin en büyük aile şirketlerinden biri ve yaklaşık 80.000 kişi istihdam ediyor.

Li Ka Shing: (Hong Kong-Kanada 31 milyar dolar)

Li Ka Shing: (Hong Kong-Kanada 31 milyar dolar)

1928 yılında Çin’de doğan ancak iç savaş nedeniyle Hong Kong’a taşınan Shing, iş dünyasına Chenung Kong şirketini kurarak başladı. Telekomünikasyondan enerjiye ve liman işletmeciliğine kadar çok çeşitli kollarda yatırımları buluyor. 54 ülkede 610 firmada 500 bin çalışanı var. Dünyanın en büyük operatörlerinden Vodafone’da da ortaklığı bulunan Shing, 14 Ortadoğu ve Arap ülkesinde GSM operatörlüğü işi yapıyor. 31 milyar dolarlık servetiyle listede 8. sırada bulunan Li Ka Shing’in ayrıca Kanada’nın en büyük devlet ortaklı enerji gaz şirketi HUSKY ENERGY’de yüzde 50 ortaklığı bulunuyor.

Liliane Bettencourt: (Fransa 30 milyar dolar)

Liliane Bettencourt: (Fransa 30 milyar dolar)

Listeye giren tek kadın ünlü Fransız kozmetikçi Liliane Bettencourt. Ünlü kozmetik markası L’Oreal’in sahibi olan Bettencourt, aynı zamanda 30 milyar dolarlık servetiyle hem Fransa’nın hem de dünyanın en zengin kadını unvanını elinde bulunduruyor.

Bernard Arnault: (Fransa 29 milyar dolar)

Bernard Arnault: (Fransa 29 milyar dolar)

Listeye giren bir başka Fransız da ünlü markalar Louis Vuitton ve Christian Dior’un sahibi olan Bernard Arnault. 2011 yılında 41 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 4. insanı iken bu yıl listede geriledi. Fransız hükümetinin vergi oranlarında yaptığı artış nedeniyle Belçika vatandaşlığına başvurdu. 29 milyar dolarlık kişisel serveti var.


nihanbayram
Nihan Bayram
413 Yazı
Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre bir marka ajansında içerik editörlüğü yaptı. Hürriyet Kitap bünyesinde "Ün, Aşk ve Diğerleri" adlı kitabı yayınlandı. Ajans deneyiminden sonra Enuygun ekibine katıldı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN