Kredi kartlarına ilişkin bazı istatistikler bizlere önemli ipuçları veriyor. Kredi kartı sayısının 48 milyonu geçtiği Türkiye’de, Enuygun.com’un BDDK verilerine dayanarak gerçekleştirdiği analize göre 2010 Mart - 2011 Mart arasında sektörde bireysel kredi kart borç bakiyesi ‘yüzde 20’ artarak 44,65 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde taksitli bireysel kredi kart borcu ‘yüzde 33,5’ artarak 19,64 milyar TL’ye çıkarken taksitsiz kredi kart borç miktarı ise ‘yüzde 10’ artarak 25 milyar TL’ye ulaştı.

Bu verilere göre, 2011 Mart ayı itibariyle toplam bireysel kredi kart borç bakiyesinin ‘yüzde 44’’ünün taksitli, ‘yüzde 56’sının ise taksitsiz borçlardan oluştuğu görülüyor. 2010 Mart ayında bu oranlar sırasıyla ‘yüzde 40’ ve ‘yüzde 60’, 2009 yılının Mart ayında ise yüzde 34 ve yüzde 66 seviyesindeydi. Analize göre her 5 TL’lik borcun 2 TL’sini taksitli borçlar oluşturuyor. Son yıllarda taksitle borçlanma hızla artarken, kredi kartı sayısı ile birlikte kredi kartına borçlanma miktarının da arttığı görülüyor. Öte yandan kredi kartları borçlarının toplam krediler içindeki payı azalıyor.

İçindekiler

Kredi kartı boçlarınızı ihtiyaç kredisi ile kapatmaya çalışmayın!

Bu analizleri yorumlayalım. Önceki yazılarımda ısrarla vurgu yapmaya çalıştığım konu, kredi kartı ile taksitli alışveriş yaparken bütçenizi ayarlamanız yönündeydi. Alım gücünüzdeki nötr duruma rağmen, ihtiyaçlarınızı - dolayısıyla tüketiminizi artırmanız durumunda bütçenizi iflasa sürüklemeniz kaçınılmaz olacaktır. İncelediğimiz rakamlar da zaten bu durumu işaret ediyor. Mart dönemini kapsayan bir yıllık süreçte taksitli kredi kartı borcunun yüzde 33 artması, tüketicilerinin bütçesinde aşırı zorlanmanın sinyali olarak algılanıyor. Bu durum farkında olmadan tüketicilerin borç batağına sürüklendiğini gösteriyor.

Bu üç aylık dönemde kredisi takibe düşmüş kişi sayısının 225 bin dolaylarında olması, kredi kartı borcunu ödeyemeyen tüketicilerin, kredi kartı borçlarını tüketici kredileri ile kapatmaya çalışması sonucunu ortaya çıkarıyor. Bilinçsiz tüketimin sonucu olarak ortaya çıkan bu durum, hanehalkını çok zor duruma düşürüyor. Eğer ki, bütçe planlamanızı yapmazsanız ve taksitli alışverişin bütçenize getireceği ek yükleri hesaplamadıysanız, bütçeniz yılın ortalarına doğru açık vermeye başlar ve bu açık hızlanır. Siz de bu açığı, tüketici kredisi alarak kapatmaya çalışırsanız, bütçenize hesapta olmayan ekstra maliyet getirerek bütün düzeni alt üst edersiniz. İçinden çıkılamaz bu durum, iflasınızın başlangıcı olur.

Tüketici kredi faizleri artınca ne olacak?

Kredi kartı borçlu sayısı artmışken, tüketici kredi faizlerinde yükselişler yaşanacak. Verilere bakarak konuştuğumuz zaman, kredi kartı borçlu sayısının bu kadar yüksek oranda olması ve takibe düşmüş borçların artıyor olması, hanehalklarını tüketici kredilerine yöneltmeye devam edecek. Faiz oranlarının yükselmesi, tüketicilerin borçlanma maliyetlerini artırarak işleri daha da içinden çıkılamaz bir hale sokacak.

Önlemi sizden başka kimse alamaz, bilinçli tüketim şart!

Alınan önlemlerin amacı, tüketicileri bu çok kolay alınmaya başlanan tüketici kredilerinden uzaklaştırmak ve borçlu sayısını azaltmak. Daha doğrusu bundan sonra, borçlu sayısının artmasını önlemek olacak. Ancak bu önlemleri kimsenin sizin yerine almasına izin vermeyin. Kendi kendinizin danışmanı olmalısınız demiştim. Kredi kartındaki ‘asgari ödeme’ terimini asla dikkate almayın. Kredi kartlarında borçlarınızı ertelediğiniz zaman ödeyeceğiniz faiz oranı ile uzun vadede baş etmeniz mümkün değil.

Ödeyebileceğiniz kadar harcama yaparken, kesinlikle bütün kredi kartı borçlarınızı ödeyebilecek kadar bütçe ayırın. Eğer ki aylık bütçenizi, bu ay kredi ödememin bir taksitini ödeyeyip, önümüzdeki ay kredi kartı borcumun taksitini ödeyeyim diyerek planlarsanız - yani her ay bir taksitinizi ertelerseniz - iflas bayrağını elinizi almış ve farkında olmadan sallıyorsunuz demektir. Bu durum ne yazık ki çok sayıda insanın yaptığı bir uygulama. Hatta bazı insanlar, kredi kartlarından nakit avans çekerek borçlarını kapatma yoluna gidiyorlar. Batağa giden yollar adlı bir kitap yazsak, herhalde çok sayıda konu çıkar. 

Kısacası bir borç, yalnızca ödeyerek kapatılır. Borcu, borçla kapatmaya çalışmak sizi bataklığa sürükler. Bir kereden bir şey olmaz diyerek bütçede açılacak bir delik, o bütçeyi çok kısa sürede deler geçer. Kredi kartı borcunuzu, tüketici kredisi alarak kapatmayın. Tüketici kredisi borcunuzu, kredi kartınızdan nakit avans çekerek kapatmaya çalışmayın! Bütçenizi doğru planlayın, kredi kartlarınızı bilinçli kullanın ve harcamalarınızı bütçenize göre yapın.

Unutmayın; yukarıya bakarak yaşamaya alışırsanız, önünüzü göremez ve yürümeyi unutursunuz.


Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN