Mevlana Celaleddin Rumi’nin vefat ettiği günü, Allah’a kavuştuğu için düğün gecesi olarak adlandırmasıyla kutlanmaya başlanmış Şeb-i Arus etkinlikleri, aralık ayının en coşkulu etkinliklerinden. 17 Aralık 1273 yılında vefat eden Mevlana’nın ölümü, o günden bu yana Konya’da onun öğretisini takip edenler tarafından büyük törenlerle kutlanıyor.  Talebin yoğun olduğu bir etkinlik olduğu için Şeb-i Arus günümüzde 10 gün boyunca süren etkinliklerle 7-17 aralık tarihleri arasında kutlanıyor. Bu 10 günlük süreçte Konya’da sema gösterilerinden mesnevi okumalarına, şiir dinletilerinden konferanslara kadar yüzlerce etkinlik yapılıyor ve katılımcılar yapılan etkinlikler aracılığıyla deyimi yerindeyse mistik bir yolculuğa çıkıyor. Sen de etkinliklerle dolu birkaç gün geçirmek istersen bir Konya uçak bileti alarak yola çıkabilirsin.

Peki, Şeb-i Arus için Konya’ya gidersen mutlaka yapman gereken şeyler neler? Sıradaki bölümlerimizde onlara bakalım.

İçindekiler

Mevlana Müzesi’ni ziyaret et

Mevlana

Hoşgörü şehri Konya’da ilk durağın Mevlana’nın Türbesi olmalı. Bu türbenin gerçekten de mistik bir atmosfere sahip olduğunu söylemek mümkün. Sen de dergâha girer girmez farklı duygular hissedeceksin. Her yıl Şeb-i Arus döneminde bu dergâhın ziyaret rekorları kırdığı da biliniyor.

Türbe ile ilgili şöyle de bir bilgi var.  Bugün türbenin bulunduğu yer geçmişte bir gül bahçesiymiş ve dönemin Selçuklu hükümdarı Alaeddin Keykubat tarafından Mevlana’nın babasına armağan edilmiş. Dergâh, binalara yapılan eklemelerle bugün müzeye dönüştürülmüş. Müzenin girişinde semada kullanılan müzik aletleri, Mevlevi giysileri ve dergâhtaki yaşantıya dair eşyaların sergilendiği alanlar var.

İç tarafta ise Mevlana’nın mezarı bulunuyor. Müzenin tam bu noktası her bir ziyaretçisini alıp başka yerlere götürüyor. Müzenin yeşil kubbesi var. Hemen yanında da bir cami. Oldukça geniş olan bahçesinde de Kültür Bakanlığı’nın Mevlana’ya yönelik hediyelik eşyalar sattığı bir dükkan da bulunuyor.

Uçak Bileti

Mevlana Kültür Merkezi’nde Sema Töreni izle

Sema töreni

2005 yılında “İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları Programı” kapsamında başyapıt ödülü alan Mevlevi Sema gösterileri de Konya gezisinin olmazsa olmazlarından biri. Allah’a ulaşma yolunu sembolize eden ve içindeki dini öğelerle kurallı bir bütün olan Sema gösterilerini izlerken senin de kendini farklı hisler içerisinde bulacağına eminim. Sema Törenleri Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılıyor ve Şeb-i Arus süresince bu kültür merkezi dolup taşıyor. Sen de bu dönemde yolun Konya’ya düşerse kesinlikle Sema Törenlerini izlemelisin. Sema gösterisi izlediğin anlar, Şeb-i Arus etkinliklerinde en etkilediğin anlardan olacak.

Konya’yı keşfet

Konya

Eğer Konya otelleri arasından bütçene uygun bir tanesini seçtiysen ve şehirde birkaç gün kalacaksan uğruna “Gez dünyayı, gör Konya’yı” sözünün söylendiği şehri detaylıca keşfetmelisin. Konya’da tarihi pek çok cami var. Bunların başında Alaeddin Keykubat Camisi, Şems-i Tebrizi Cami ve Türbesi ve Sadrettin Konevi Camisi geliyor. Tüm bu camilerin yanı sıra Konya’da 13. yüzyılda yapılmış çok sayıda tarihi cami de var. Bu 3 büyük cami ve diğer camiler arasından bulunduğun konuma yakın olanları mutlaka keşfetmeni öneririm.  Konya’da ayrıca ünlü Türk düşünürlerinden Nasrettin Hoca’nın Akşehir’deki mezarını da ziyaret edebilirsin. Meram Bağları, Alaeddin Tepesi, Karatay Medresesi, Meke Gölü gibi yerler de mutlaka görmen gereken diğer noktalar. Programına dahil edebileceğin diğer noktaları Konya'da gezilebilecek yerler listemizi okuyarak keşfedebilirsin.  

Konya'da ne yenir?

Etli ekmek

Konya yalnızca gezilecek yerleriyle değil aynı zamanda mutfağıyla da öne çıkan bir şehir. Şehrin sembollerinden etli ekmeğin ülkemizin her şehrinde tüketilen lezzetli bir yiyecek olması da tek başına Konya mutfağının yetkinliğini kanıtlıyor. Etli ekmek lezzetinin yanı sıra sunumuyla da göz dolduran bir yemek. Lokantalarda tahta ayaklar üzerine masa uzunluğunca yerleştirilen etli ekmek bir nevi lahmacuna benziyor. Sadece bu yemekte kıyma yerine daha iri satır kıyması kullanılıyor. Tirit, fırın kebabı, Mevlana böreği, Mevlana şekeri, bamya çorbası gibi yöresel yemekleri de Konya’dayken tadabilirsin.


busraguzeller
Büşra Güzeller
177 Yazı
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Kariyeri boyunca farklı ajanslarda metin yazarı olarak çalıştı. Darcy adlı köpeğiyle vakit geçirmeyi, yeni yerler keşfetmeyi ve gurme rotaların izini sürmeyi seven yazar Enuygun'un sevilen seyahat içeriklerini üretiyor.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN