Bireysel Emeklilik Sistemi, kısa adıyla BES, birikimlerinizin uzun yıllar ya da emekli olduktan sonra size ek bir gelir sağlamasına yarayan bir emeklilik sistemidir. Sisteme gönderdiğiniz katkı paylarınız, seçtiğiniz fonlarda değerlendirilir ve bunların değer kazanması sağlanır. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ya da 56 yaşını doldurmanız halinde emekliliğe hak kazanırsınız. Bu süreden sonra birikimlerinizi toplu olarak ya da aylık taksitler halinde ömür boyu ya da belli süre içerisinde alabilirsiniz. Özellikle para biriktirmekte zorlanan ve %25 devlet katkısıyla yatırdığınız paraya ek bir katkı sağlaması nedeniyle son yılların popüler tasarruf araçlarından biri haline gelmiştir. BES avantajları ve dezavantajlarını anlatıp kararı size bırakıyorum.

Avantajları:

1-Birikim yapmanızı sağlar

2-Birikimlerinize %25 devlet katkı payı eklenir. Yani yaptığınız her katkı payı için %25 devlet katkısı ödenir. Devlet Katkısının üst limiti aylık bürüt asgari ücretin %25’i kadardır.

3- BES fonunuzu ve şirketinizi değiştirme hakkınız vardır. BES yaptırdığınız şirketin kazancından ya da size sağladığı hizmetlerden memnun değilseniz, herhangi bir ücret ödemeden başka bir şirkete geçebilirsiniz. Ayrıca fonlarınızı da istediğiniz zaman kontrol edebilir ve fon yönetiminden memnun kalmazsanız değiştirebilirsiniz. Kişisel olarak fonlarınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim.

4- Ödemelerinizi bütçenize göre arttırıp azaltabilir ya da bir süre dondurabilirsiniz.

5- BES fonları vergiden muaftır.

Dezavantajları

1-BES sisteminden 10 yılı doldurmadan çıkarsanız devlet ciddi miktarda kesinti yapar. Bu yüzden eğer zorda değilseniz çıkmamanız gerekir.

2-İyi yönetilmeyen fonlar nedeniyle istediğiniz kadar gelir elde etmeyebilirsiniz.

3-Bireysel emeklilik şirketleri yönetim kesintileri yapar. Genelde bu kesintiler %8-10 aralığındadır. Para biriktirmekte ya da tasarruf yapmakta zorlanan biriyseniz BES sistemine dahil olmak avantajlı olabilir. Çünkü hem birikim yapmış hem de %25 devlet katkısı payından yararlanmış olursunuz.

Küçük birikimler yaparak yıllar sonra toplu para almanız ya da emekli olunca bunu maaş olarak bağlatmanız mümkün olur. Yukarıda bu sistemin avantaj ve dezavantajlarını sıraladık. Karar sizin. Yeni BES hakkında merak ettikleriniz başlıklı yazımızdan sistemle ilgili daha fazla ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.


tugbahacibayramoglu
Tuğba Hacıbayramoğlu
1299 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Yine Marmara Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Sinema bölümünde yüksek lisans yaptı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN