• Anasayfa
  • Bilgi
  • Bankalar kredi taksitlerinizde ne kadarlık bir gecikmeyi makul karşılayabilir!

Bankalar kredi taksitlerinizde ne kadarlık bir gecikmeyi makul karşılayabilir!

betulsungurlu

Bankalar aslında taksitlerinizdeki gecikmenin başlangıcından itibaren sizinle iletişime geçiyor. İlk taksit gecikmenizi telefon, mesaj, e-posta gibi iletişim bilgilerinizin bir ya da birkaçını kullanarak size bildiriyor. Kısmi ödeme yaptıysanız eksik tutarı bildiriyor. Beraberinde bu gecikmeniz kredi kayıt bürosuna gönderilen raporlarda yer alıyor. Ardından bir ay daha bekliyor. İkinci ayın sonunda da herhangi bir ödeme yapılmadıysa bu kez uyarısını ihbarname aracılığıyla yazılı olarak bildiriyor.

Aslında bir nevi yasal süreci de başlatmış oluyor. Hukuki süreç başlatılırsa size gerekli uyarıların yapıldığına dair belgeler oluşmaya başlıyor. Bu uyarının ardından bir ay daha bekliyor. Yine taksitlerde ödeme yapılmadıysa bu kez iadeli taahhütlü ihtarname gönderiyor ve yasal takibi başlatıyor. Bundan sonrasında devreye banka avukatları ve icra dairesi giriyor. Tüm bu süreç kredi kayıt bürosuna da raporlanıyor.

Kredi taksitlerini ödemekte zaman zaman zorlanılabiliyor, geciktirme dışında birkaç taksiti ödeyemediğimiz bile olabiliyor. Ama ne yazık ki bankalar, her kredi müşterisinin kendine göre haklı gerekçesini dinleyip konuyu kişiye özel işleme tabi tutamıyor. Belirlenen yönetmelik çerçevesinde gerekli uyarıları yaptıktan sonra, ödemelerin tamamlanması için süre tanıyor, sorun belirlenen sürelerde karşılıklı çözüme kavuşmazsa yasal haklarını kullanıyor.

İhtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde uygulama başlangıçta değişmiyor. Eğer kredi dosyası avukata devredilirse kredilerin teminatları, ipotek, araç rehini ya da kefalet gibi farklılıklar gösterdiğinden bankaların krediyi tahsil etme yöntemleri farklılaşıyor. Peki bu prosedür nasıl işliyor? Bankalar hangi sürelerde gecikmeyi makul karşılayabiliyor?

İçindekiler

Süreci kısaca özetledikten sonra bu aşamaya gelmemek için neler yapılabilir diye düşünelim:

Aslında banka ilk gecikmenizin ardından iki ay süreyle sizi gelinecek nokta hakkında haberdar ediyor. Yani yaklaşık olarak iki aylık bir gecikmeyi bekleyebiliyor. Ancak elbette bu durum sizin kredi kayıt bürosundaki kayıtlarınıza işlendiği gibi taksit ödemeleriniz de gecikme faizi ile birlikte artıyor.

Kredi taksitlerinizde aksama başladıktan sonraki ilk iki ay içerisinde ve vakit varken konuya çözüm üretmeye çalışmak gerekiyor. Zira yasal takibe düşmüş bir kredi borçlusu sadece bu kredi ile değil, hayatının geri kalanındaki tüm kredi işlemlerinde sorun yaşayabiliyor. Bu sebeple ilk taksit gecikmenizin ardından kısmi de olsa kredinize ödeme yapmaya çalışmakta fayda var. Bu sizin zaman kazanmanıza belki bu zaman içerisinde problemini çözebilmenizi de sağlayabilir. Eğer kredi taksitlerinizde gecikme probleminiz devam edecekse kredinizin yeniden yapılandırılmasını talep edebilirsiniz. Genellikle tamamen sorunlu hale dönüşmemiş krediler için yeniden yapılandırma çok düşünülmeyen bir şey olsa da görüşmekte fayda olabilir.

Sonuç olarak bankaların yasal süreci başlatabilmek için en az iki aya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu süreyi hep aklınızın bir köşesinde tutarak köşe kapmaca oynamayı da tercih edebilirsiniz ancak unutmamakta fayda var ki; taksit gecikmelerinizde köşe kapmaca oynamak size zaman kazandırsa da kredi kayıt bürosunda bu gecikmeleriniz yer alacağından bir sonraki kredi başvurusunda sorun yaşama ihtimaliniz de yükselir.


betulsungurlu
Betül Sungurlu
129 Yazı
ODTÜ Havacılık Mühendisliği ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA mezunu. Ar-ge, banka, yatırım ve danışmanlık şirketlerinde 10 yıldan fazla çalıştı.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN