Soğuk ve karlı günlerin son zamanlarını yaşarken nerede olursanız olun yakınınızda keşfedebileceğiniz bir beyaz cennet mutlaka vardır. Fazla uzağa gitmeden keyfini çıkarabileceğiniz bu merkezler nereler? Ne zaman gidilr? Neler yapılır? Uludağ'dan Kartalkaya'ya, Erciyes'ten Palandöken'e uzanan bol karlı bir yolculuğa hazır olun! 

İçindekiler

Marmara – Uludağ

Uludağ

Marmara Bölgesi kayak tutkanları için adeta bir cennet. Bölgede her zevke hitap eden çok sayıda kayak merkezi var. Ancak bir tanesi var ki hem bölgenin he de Türkiye'nin gözdesi Uludağ. Bursa sınırlarında bulunan Uludağ hem ülkemizden hem de yurt dışından her yıl binlerce kayak tutkununu buluşturuyor. Dağın zirvesi ise tam 2435 metre yükseklikte. Uludağ'da bulunan hemen her pist popüler ve çok sayıda ziyaretçi tarafından tercih ediliyor. Ancak özellikle Alkoçlar, Yazıcı ve Ağaoğlu pistleri son yıllarda çok talep görüyor. Ayrıca İstanbul'a yakınlığı ve pistlerin uygunluğu ile Kartepe de Uludağ'dan sonra bölgenin en önemli kayak merkezi.

Uçak Bileti

İç Anadolu – Erciyes

Erciyes Panaromik

Kayseri'ye sadece 25 kilometre uzaklığındaki Erciyes, İç Anadolu Bölgesi'nin ve Türkiye'nin en iyi kayak merkezlerinden biri. 4.000 metreye yakın yüksekliğiyle yine Türkiye'nin en büyük dağlarından birinde bulunan bu beyaz cennette pistler ortalam %40 eğime sahip ve birçok kayak alternatifine elverişli. Kış mevsimi süresince hemen her dönemde kayak yapılabilen Erciyes'in en iyi zamanı ise Aralık – Nisan ayları. Kayseri Havalimanı'na 30 kilometre uzaklıktaki merkeze arabayla gidebileceğiniz gibi, şehir merkezinden kalkan minibüslerle de ulaşabilirsiniz.Üstelik fazla kar yağmayan dönemler için kurulan suni karlama sistemi sayesinde fazla kar yağmasa bile kayak yapabilirsiniz. Yanınızda kayak malzemesi yoksa yine Erciyes'te bulunan kayak merkezinden kiralayabilirsiniz.

Doğu Anadolu – Palandöken

Palandoken Panaromik

Özellikle 2010 yılında düzenlenen Üniversite Kış Oyunları sırasında dünyaca ünlenen Palandöken, Doğu Anadolu'nun en önemli kayak merkezi. 3185 metrelik zirvesiyle de aynı zamanda Türkiye'nin en yüksek noktalarından biri. Erzurum'un zorlu hava koşulları dağın yüksekliğiyle birleşince yılın neredeyse 7 ayı rahatlıkla kayak yapılabiliyor. Merkezde bulunan otellerde konaklayabileceğiniz gibi Erzurum'dan kalkan günübirlik turlarla da gidip gelebilirsiniz. Kayak için tercihinizi Plandöken'den yana kullanırsanız Erzurum'un tarihi çarşısını gezmeden ve Cağ Kebabı gibi yöreye özgü lezzetlerin tadına bakmadan dönmeyin. 22 pist arasında en önemlileri Ejder ve Kapıkaya pistleri. Erzurum Palandöken otel açısından da çok fazla seçenek sunuyor. Palandöken'e ulaşmak için Erzurum Havaalanı'na uçabilir, şehir merkezinden kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz. Erzurum'da gezilecek diğer rotaları keşfetmek için tıklayın.

Erzurum'da gezilecek yerler

Akdeniz – Davraz

Davraz Panaromik

Isparta'ya 26 kilometre uzaklıktaki Davraz, deniz ve güneş tatiliyle akla gelen Akdeniz Bölgesi'nde kayak keyfi yapılabilecek alternatif bir rota. 2635 metre yükseklikteki merkezden Isparta Ovası ve Eğirdir Gölü manzarası da görülmeye değer. Özellikle son yıllarda yıldızı parlayan kayak merkezlerinden Davraz'da tesisler ve pistler Uludağ ve Kartalkaya kadar gelişmiş değil. Bununla birlikte, fazla uzağa gitmeden kaymak isteyenlerin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Peki ne zaman gidilebilir deserniz, Aralık – Nisan dönemi en iyi zamanları. Bu dönemi yakalayamazsanız, Mayıs sonuna kadar kayak yapmak mümkün. Konaklama içinse, dağda kayak merkezinin yakınında tesisler mevcut ancak 20 kilometre kadar uzaklıkta bulunan Eğirdir Gölü civarında bölgede yaşayan ailelerin işlettiği pansiyonlar daha ekonomik ve manzaralı bir seçenek.

Ege Bölgesi – Bozdağ

Bozdağ Panaromik

İzmir Ödemiş'e bağlı Bozdağı köyünde bulunan merkez, sadece İzmir ve çevresinin değil, Ege Bölgesi'nin de en önemli kış turizmi lokasyonlarından biri. Kasım sonundan itibaren kar alan Bozdağ'ın en elverişli zamanı ise Aralık – Mart arası. Diğer kayak merkezlerinden daha alçakta bulunan Bozdağ'da yükseklik 1500 – 2150 metre arasında değişiyor. Ulaşım için kendi aracınızı tercih edecekseniz, eğimli dağ yolunda dikkatli olmanızda yarar var. Alternatif olarak Bozdağ ve Ödemiş'ten minibüslerle de merkeze ulaşabilirsiniz. Kayakla aranız fazla iyi değilse, ilkbahar ve yaz aylarında yamaç paraşütü de yapabilirsiniz. Ayrıca bölgede satılan yerel hediyelik eşyalardan, şifalı otlardan da almadan ve yol boyunca karşınıza çıkan muhteşem manzaraların fotoğrafını çekmeden dönmeyin.

Karadeniz – Kartalkaya

Kartalkaya Panaromik

Çam ağalarıyla çevrili tepeleri ve kayak sporlarına elverişli coğrafyasıyla Kartalkaya, Karadeniz Bölgesi'nin kış turizminde söz sahibi olmasını sağlayan en önemli merkez. Grand Kartal, Dorukkaya ve Kartal pistlerinden özellikle Dorukkaya pisti çok sayıda kayak tutkunınun son yıllarda en çok tercih ettiği seçenekler arasında. Diğer bölgelerdeki merkezlere göre ulaşımı daha elverişli Kartalkaya'da Kasım sonundan Nisan başına kadar kayak yapmak mümkün. Diğer dönemlerde ise doğa yürüyüşleri gibi alternatifler mevcut. Bolu'dan 38 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya'ya İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden özellikle kayak sezonunda günübirlik ve konaklamalı turlar düzenleniyor. Ayrıca Kartalkaya otellerinin Bolu merkezden kalkan servisleri ve taksiyle de ulaşabilirsiniz. Acıktığınızda ise kayak merkezi çevresinde sucuk ekmek, patates kızarması veya köfte yiyebileceğiniz veya sıcak şarap içebileceğiniz lezzetli alternatifler sizi bekliyor. Kartalkaya'nın kalabalığına girmek istemezseniz, Ilgaz da bölgenin diğer önemli ve daha sakin bir kayak merkezi olarak alternatifler arasında.

Güneydoğu Anadolu – Karacadağ

Karacadağ Panaromik

2000 metreye yaklaşan yüksekliğiyle sadece en önemli kayak merkezi değil, aynı zamanda bölgenin en yüksek noktalarından biri Karacadağ. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi yakınlarında bulunan ve bölge halkı tarafından ''Güneydoğu'nun Uludağ'ı'' olarak anılan Karacadağ, bulunduğu bölgenin kar yağan ender alanlarından. Kasım ve Şubat aylarında kayma olanağı veren Karacadağ, sönmüş bir yanardağ. Bu özelliğinden dolayı çevresinde çeşitli volkanik oluşumların kalıntılarını da görmek mümkün. Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır gibi çevre şehirlerden ziyaretçi çeken Karacadağ'da karların erimesiyle kayakçıların yerini piknik ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler alıyor. Siz de Karacacağ'ı ve Güneydoğu'nun benzersiz güzelliklerini keşfetmek isterseniz, uygun fiyatlarla uçak biletinizi almak için tıklayın.

 Uçak Bileti 


muratekinay
Murat Ekinay
455 Yazı
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Üniversite eğitimine devam ederken ulusal gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye'nin önde gelen markaları için içerik stratejisi geliştirerek dijital iletişim çalışmalarını yönetti.
Yorum Yap
Yorumlar
Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol.
Uzman Yazarlar

10 milyondan fazla kullanıcı, seyahatini Enuygun’la planlıyor!

Hemen İndir

App Store'dan

indirin

Google Play

'DEN ALIN

AppGallery

ile KEŞFEDİN